MANI

Fulladást okozó gáz terjed a pincékben

Mustgázmérgezésre figyelmeztetnek a szakemberek, ugyanis elkezdődött a szőlőszüret az ország több pontján. Erre érdemes figyelni a szőlősben dolgozóknak.
címkék:
  • Szerző: MZ/X

Európa szerte minden évben Magyarország nyitja meg a szüreti időszakot a Csabagyöngye betakarításával. A késői szőlővirágzás ellenére 2021. augusztus 12-én Ordacsehiben megkezdődhetett a szőlő szüretelése. Ebben az időszakban számolni kell a mezőgazdasági munkák egyik jellegzetes veszélyforrásával, a must erjedésével. Éppen ezért az Innovációs és Technológiai Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya felhívja valamennyi borkészítéssel foglalkozó munkáltató figyelmét a mustgáz veszélyeire.

Elkezdődött a szüret az országban

Elkezdődött a szüret az országban
Fotó: Pixabay

A mustgázról

A szén-dioxid a levegő állandó alkotóeleme, színtelen, szagtalan, a levegőnél körülbelül másfélszer nehezebb gáz. Cukortartalmú növények, gyümölcsök erjedése során keletkezik, amikor a cukor elbomlik („forr” a must), etil-alkohol és szén-dioxid lesz belőle. Mivel nehezebb a levegőnél, így alulról fölfelé, a padozattól kiindulva tölti ki a teret, a pincét és a járatokat.

A must erjedése közben is mustgáz, vagyis szén-dioxid (CO2) keletkezik, ami rossz szellőzési viszonyok között a földalatti pincékben a padlószintről indulva felhalmozódik, és kiszorítva a levegőből az oxigént fulladást okoz. A mustgáz a szüret időszakában a gondatlanság és figyelmetlenség miatt minden évben több halállal végződő baleset, illetve mérgezés előidézője, pedig a tragédiák megfelelő elővigyázatossággal megelőzhetők lennének, de sajnos sokan nem veszik komolyan.

A mérgezés tüneteiről

A szén-dioxid, mustgáz kis koncentrációban a légzőközpontot irritálja, nagyobb koncentrációban az oxigénhiány miatt fulladást okoz. Hat a központi idegrendszerre, ennek jelei a szédülés, hányinger, illetve mentális zavar.

A szőlőföldeken dolgozók vannak veszélyben

A szőlőföldeken dolgozók vannak veszélyben
Fotó: youtube

A gyertya kevés a túléléshez

Egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel, ezért fontos szellőztetni a pincéket és a mustgáz elvezetéséről gondoskodni kell. Célszerű úgy dolgozni a pincében, hogy valaki a pinén kívül figyeli a bent tartózkodót. Tartós bent tartózkodás esetén védelmet nyújthat a személyi gázkoncentráció mérő készülék, amely jelzi a lecsökkent oxigénszintet. Ebből a célból használtak régen gyertyát is, de önmagában az úgynevezett „gyertyapróba” alkalmazása nem tekinthető megbízhatónak: a gyertya lángja ugyanis általában csak 14 százalékos CO2 tartalom esetén alszik el, ezzel szemben egy ember 9 százalékos CO2 tartalmú légtérben történő 5-10 perces tartózkodás alatt halálos fulladást, mérgezést szenvedhet. A 20 százalékos CO2 tartalmú légtér pedig azonnali halált okozhat.

Mentés közben még nagyobb lehet a baj

Gyakori probléma, hogy sokan megfelelő védelem nélkül próbálnak az összeesett, ájult emberek segítségére sietni, és segítségnyújtás közben maguk is belélegzik a veszélyes mustgázt, így a segítők is könnyen bajba kerülhetnek, ezért senki ne próbáljon meggondolatlanul ájult ember segítségére sietni! Ilyen esetben azonnal hívni kell a 112-es központi segélyhívót.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?