Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2020.12.14.

Motorversenyző akart lenni, most a Nemzeti Filharmonikus Zenekar tagja Hotzi Mátyás (x)

A mindössze 26 éves Hotzi Mátyás gordonkaművész másik 9 társával együtt elnyerte idén az MVM Junior Prima Díját magyar zeneművészet kategóriában. A díjat 2007 óta olyan tehetségeknek adja a zeneművészet szaktekintélyeiből álló zsűri, akik fiatal koruk ellenére máris kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

Hotzi Mátyás nem is határozottan erre a pályára készült, volt idő, mikor még csillagász akart lenni. Mára azonban a Nemzeti Filharmonikus Zenekar tagja lett.

Mikor kezdett el zenével foglalkozni?

Már egészen fiatalon, az óvodában. Úgy 5-6 éves lehettem, amikor édesanyám választása alapján csellót – azaz gordonkát – fogtam a kezembe. A szüleim is zenéltek, és ez ösztönösen jött nekem is, de az elején inkább volt kötelesség még, mint szerelem. Majd óvoda után jött egy kis szünet, és az általános iskola 2. osztályában folytattam. Voltak nehéz pillanatok, hiszen a vonós hangszereknél nagyon nehéz sikerélményeket szerezni, először meg kell tanulni egyáltalán kezelni a hangszert. Persze később aztán, ahogy fejlődtem, a hangszertudásom is fejlődött, egyre magabiztosabb lettem és a sikerélmények hozták magukkal azt is, hogy kezdtem igazán megszeretni a zenélést és a hangszert.

Mikor dőlt el, hogy élethosszig tartó lesz a szerelem a zene iránt?

Tinédzserkoromban ismét jött egy elbizonytalanodás, úgy éreztem, hogy inkább a tanulással szeretnék foglalkozni, gimnáziumba jelentkeztem. Csillagász, tűzoltó és motorversenyző is szerettem volna lenni. Azt hiszem, a testvérem szalagavató bálja volt a fordulópont, ő a zenei konzervatóriumba járt. Ahogyan

találkoztam azzal a légkörrel, egyszerűen úgy éreztem, otthon vagyok, itt a helyem.

Így 16 évesen iskolát váltottam.

Mikor jött az első nagy kihívás?

Már az első év végén részt vehettem egy versenyen. Bár itt még nem sikerült nyernem, de arra tökéletes volt, hogy találkozhassak az ország többi pontján élő zenészekkel, akikkel sokat tudtunk egymástól tanulni, és ez nagy inspiráció.

Forrás: MVM Zrt.

A zenésztársakon kívül mi az, ami még ösztönzi?

Maga a zene szeretete, ami egész nap körülvesz. Az is, ahogy a darabokat játszom éppen: a kottapontok mögött lévő érzelmeket megmutatni csodás dolog. A játék élvezete és maga az előadás is inspirál. Nagyon fontos, hogyan tudom úgy színpadra vinni a darabot, hogy maximálisan megfeleljek a szerző elvárásainak, de az én érzelmeimet szintén közvetíteni tudjam, és ez mind átmenjen a közönségnek is. Mert mi, zenészek tulajdonképpen közvetítő eszközök vagyunk.

Kik segítették ezen az úton?

Nagyon sokat köszönhetek általános iskolai tanáromnak, Pálköviné Békefi Cecíliának, a konzervatóriumban Pál­kövi Antalnak, az egyetemen Onczay Csaba Kossuth-díjas gordonkaművésznek.

Melyek azok az eredmények, amelyekre a legbüszkébb?

A 2015-ös Popper Dávid Csellóversenyt sikerült megnyernem. Majd 2018-ban – fiatal korom ellenére – beválogattak a Nemzeti Filharmonikus Zenekarba, erre nagyon büszke vagyok azóta is, mert ritka, hogy pályakezdőként valaki ilyen neves zenekarban játszhasson. Majd ugyanebben az évben, ősszel előadhattam egy olyan darabot, amit még azelőtt senki sem vitt színpadra: Balassa Sándor Kossuth-díjas zeneszerző Három tétel gordonkára című darabját.

Most pedig Junior Prima díjas lett…

Igen, és ez talán a legmagasabb fokú megbecsülés egy pályakezdő zenész számára, nagy motiváció és megtiszteltetés. Ugyanis ezzel a zsűri nemcsak az eddigi munkámat ismerte el, hanem azt mutatja, hogy bíznak a jövőmben is.

Ez az elismerés 2 millió forint támogatással jár. Van már elképzelése, hogy mire szánja ezt az összeget?

Igen, hiszen a zenélés elég nagy költségeket jelent: időnként új hangszereket kell vásárolni, a meglévőket karbantartani. Azt tervezem, hogy ezt az összeget is erre szánom majd, lehet, hogy veszek egy új hangszert.

Milyen további tervei vannak?

Jövő márciusban a Rádió Márványtermében lesz egy koncert, ott fogunk játszani másik öt csellistával – Gulyás Márta zongoraművész válogatott bennünket össze. Beethoven összes csellószonátáját és egy variációt adunk elő. Szeretnék mindenképpen külföldre is eljutni koncertezni, főként az USA-ba. Nagyon kíváncsi vagyok az ottani komolyzenei életre!

Hotzi Mátyás a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskolában kezdte zenetanulmányait, majd a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskolában és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatta. Társaival koncertezett már Szlovákiában, Ausztriában, Svájcban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Izraelben, de több nyári akadémián és kurzuson is részt vett, ahol világhírű professzoroktól tanulhatott. 2016-ban elnyerte a Bank of China ösztöndíját.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Tizenöt méteres óriáskígyó tartotta rettegésben Indiát

origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

borsonline.hu

Házasság első látásra: Enci megfenyegette Andrist, mindent kitálal

ripost.hu

Meglepő döntést hozott Kis Grófo testvére a szolnoki luxusházzal kapcsolatban

mandiner.hu

Ukrajnában szavaztak a magyarokról – lesújtó a végeredmény

origo.hu

Jákob Zoltán elárulta, miért lett sikeres

mindmegette.hu

Itt a Lidl nagy dobása: ilyen még nem volt egyik hazai boltban sem!

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Márciustól olcsóbb lesz a tömegközlekedés, mutatjuk a részleteket!

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!