MANI

Mire érdemes figyelni egy horvát út kapcsán?

A veszélyhelyzetnek vége, megnyitották a határokat, nem kell két hetes karanténba vonulni, ha a szomszéd országba utazunk, így minden akadály elhárult az idei horvátországi nyaralás elől.
  • Szerző: Ripost

Az idei nyaralás során elsősorban a horvát járványügyi intézkedésekre, távolságtartásra kell majd fokozottan figyelni. Betegen pedig senki ne kelljen útra, mert hiába állt vissza a határon minden a régi kerékvágásba, akin a betegség tüneteit észlelik, nem biztos, hogy beengedik az országba.

Ha útnak indulunk, számítsunk arra, hogy sok helyen érintésmentes előírások lehetnek érvényben. Így egyes helyeken nem csak előnyben részesítik, de kizárólag a kártyás fizetést teszik lehetővé. Ezen kívül figyeljük a kihelyezett piktogramokat, hogy hány méteres távolságot kell tartani, kötelező-e a maszkviselés, kézfertőtlenítés stb.

Ha pedig a beutazást követően jelennek meg rajtunk vagy a velünk utazókon a betegség jelei, telefonon értesítsük a szállásadónkat, aki értesíti háziorvosát, a területileg illetékes járványügyi orvost vagy amennyiben a tüneteink erőteljesek, kihívja a mentőszolgálatot vagy telefonon értesíti a legközelebbi Covid ambulanciát – áll a Konzuli Szolgálat tájékoztatójában.

Erre figyeljünk közlekedés közben

A belátható távolság miatt a legtöbben autóval utaznak Horvátországba, éppen ezért nem árt tisztában lenni az ottani közlekedési szabályokkal vagy az autópálya használatával.

Érdemes tudni például, hogy bizonyos szabálysértések minimális büntetési tételeit tavaly megemelték: a kézben tartott mobiltelefon vagy a biztonsági öv használatának elmulasztása legalább 1000 kunába kerül az eddigi 500 kuna helyett – hívja fel a figyelmet a D.A.S. jogvédő iroda. És ha már biztonsági öv: lakott területen belül és kívül, az első és a hátsó ülésen egyaránt kötelező azt bekötni az országban.

A horvát hatóságok elfogadják a sofőr és az autó magyar iratait (jogosítvány, forgalmi engedély), ha azonban nem saját gépjárművel kelünk útra, mindenképp tartsuk magunknál a bérleti vagy a kölcsönszerződést.

A tompított fényszóró használata lakott területen, és lakott területen kívül, nappal is kötelező, zéró tolerancia van az alkohol fogyasztást illetően, akárcsak itthon, és a sebességhatárok is jórészt megegyeznek a hazai utakon érvényben lévőkkel.

Fontos még tudni, hogy Horvátországban radardetektort használni és a kocsiban tartani sem lehet (még kikapcsolt állapotban sem). Ha egy ellenőrzésen találnak egy ilyen, itthon legálisan beszerezhető készüléket nálunk, szabálysértési bírságot fognak kiszabni ránk.

Ezt érdemes tudni a horvát autópályáról

A horvát autópálya sokban különbözik a magyartól. Az egyik sajátossága például, hogy minden egyes felhajtásnál fizetni kell a használatért. Az országban három autópályakezelő cég működik, mindegyik másik szakaszért felelős, amikből összesen 11 darab van. Az A4-es jelzésűn juthatunk el a fővárosba, Zágrábba, ahonnan a legtöbb tengerparti város megközelíthető. Az A1-es a leghosszabb és a Zágráb- Bosiljevo – Split – Dubrovnik útvonalat fedi le. Az A2-esen a fővárosból Macelj irányába utazhatunk, az A3-ast, az A6-ost és az A7-es a Szlovéniából érkezők használják, az A5-ösön Pélmonostor – Eszék – Svilaj érhető el. Az A8-as és 9-es az Isztriai- félszigetet szövi be, az A10-es a Bosznia-Hercegovinából érkezőknek van, az A11-essel pedig Sziszekre lehet autózni a horvát fővárosból.

Kihez fordulhatunk, ha bajba kerülünk az autópályán?

A probléma súlyosságától függően hívhatjuk a 112-es segélyhívót, az ottani rendőrséget a 192-es, a tűzoltóságot a 193-as, a mentőket a 194-es telefonszámon, vagy a horvát autóklub segélyszolgálatát a 1987-esen. Az eltűnt gyermekek felkutatására a 116 000-ás közösségi segélyvonal van fenntartva.

És ezeket olvastad már?