Létrehozva: 2017.09.25.

Minden, amit a nők kedvezményes nyugdíjáról tudni kell

A nõk negyven év munkaviszony vagy jogosultsági idõ után nyugdíjba mehetnek. Ennek feltételeit és a szolgálati idõ számításának módját foglaltuk össze.

A dolgos évek után minden nő számára kiváló lehetőséget jelent a kedvezményes nyugdíjba vonulás, mellyel sok ezren élnek minden évben. A 40 évnyi jogosultsági időbe beleszámítandó munkaviszony mellé természetesen bizonyos kedvezményes időszakok is tartoznak.

 

40 év jogosultsági idő: mi számít bele?

A jogosultsági idő nem egyenlő a szolgálati idővel. A munkában töltött idő is szolgálati idő, de annak számít a gyermeknevelés során vagy a nyári gyakorlaton eltöltött idő is. A jogosultsági idő alapja a munkaviszony alatt szerzett szolgálati idő.

Jó hír a 40 év kiszámításakor elsősorban a többgyermekes anyukák számára, hogy kedvező esetben akár 25 vagy 32 évnyi munkaviszony után is nyugdíjba mehetnek, ha sok gyermeket neveltek fel.

A jogosultsági időbe 2017-ben is beleszámít természetesen a szolgálati időként munkában töltött időszak, amely alatt a kérelmező keresőtevékenységet folytatott, vagyis biztosítási jogviszonnyal rendelkezett. A munkában töltött időszak alatt mindenki biztosított volt, azonban például a passzív táppénzen töltött napokat ezekből az évekből a nyugdíjfolyósító levonja majd.

A 40 évnyi jogosultsági időszakba számít bele a kismamaként illetve fiatal anyaként eltöltött időtartam is. A jogosultsági időbe így beleszámít az öregségi nyugdíj szempontjából a csecsemőgondozási díj (Csed), a gyermekgondozási díj (Gyed), a gyermekgondozási segély (Gyes), a gyermeknevelési támogatás (Gyet) és a súlyosan fogyatékos gyermek miatt megállapított ápolási díj időszaka alatt szerzett szolgálati idő is.

Feltételek

2017-ben is egyszerre kell teljesülni a következő két feltételnek ahhoz, hogy a nők öregségi nyugdíjba vonulhassanak kedvezményes lehetőséggel.

Első feltétel: mindenképpen meg kell szerezni a 40 évnyi jogosultsági időt.

Második feltétel: a 40 év számításán belül 32 évnek mindenképpen munkával töltött szolgálati időnek kell lenni. Ha valaki 32 év keresőtevékenységgel eltöltött szolgálati idővel rendelkezik, akkor ezen felül maximum 8 évet elszámolhat gyermekneveléssel töltött időként. Így jön össze a 40 évnyi jogosultság ideje. Gyermekenként 1 év plusz időszakot számolhat el a nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő összesítésekor.

Ezt a szabályt csak két eset írhatja felül. Az első, hogy ha az anyának súlyos fogyatékos valamely gyermeke, akkor neki csak 30 év munkaviszonyt szükséges igazolnia, abban az esetben, ha a fogyatékkal élő gyermeke után ápolási díjat kapott. Ezen túlmenően ha valaki 5 gyermeket vagy annál többet nevelt fel a saját háztartásában, akár édesanyaként, akár örökbefogadó szülőként, akkor a negyedik gyermeken felüli gyermekenként újabb plusz egy év szolgálati időt kap.

De máshogy is lehet növelni a szolgálati időt. Így plusz időszaknak számít a prémiumévek programban való részvétel, az alkalmi munkavállalás keretében ledolgozott napok száma, a szakmunkástanulóként vagy szakközépiskolásként végzett nyári gyakorlatok ideje is.

Mi nem minősül szolgálati időnek?

Ilyen időszak a munkanélküli segély folyósításának időtartama, az egyéb tanulmányi idő, a passzív táppénz időszaka, valamint az 1998-at megelőző egyéb okból kivett fizetés nélküli szabadság első harminc napja. De nem számít bele a szolgálati időbe a rokkantsági vagy a rehabilitációs ellátás folyósításának időszaka sem.

Átlagnyugdíj

Az átlagnyugdíj jelenleg 122 ezer forint, szemben a 2010 eleji 83 400 forinttal. Míg a szocialisták kormányzása alatt a magyar embereknek korábbi jövedelmük 54%-ából kellett gazdálkodni nyugdíjazásuk után, jelenleg annak 67%-át kapják meg. A kormány a nyugdíjak emelésén felül 2016-ban 10 ezer forintos Erzsébet-utalvánnyal is támogatta a nyugdíjasokat.

Nyugdíjak reálértéke: 2007 és 2010 között, a szocialista kormányzás idején a 13. havi nyugdíj megszüntetésének és a romló gazdasági mutatóknak köszönhetően a nyugdíjak reálértéke 8,5%-kal csökkent. A FIDESZ-KDNP 2010es kormányra kerülésekor a cél ezért a nyugdíjak reálértékének megőrzése, illetve a lehetőségekhez mérten annak növelése volt. A kormányzati intézkedések eredményeként 2010 és 2017 között sikerült a nyugdíjak reálértéknek 9,5%os növekedését elérni. A nyugdíjasok szempontjából is fontos eredmény, hogy csökkent az alapvető élelmiszerek áfája. 2016-ban a sertéshús áfája csökkent, 2017-ben pedig 5 százalékra mérséklődött a tej, a tojás és a baromfihús áfája. 2018 januárjától a hal áfája is 5 százalékra csökken.

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya Támogatásával.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország váratlan katonai lépése

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

vg.hu

Brutális baleset Baltimore-ban: több kilométeres híd omlott össze – videó

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

hirtv.hu

Varga Judit megtöri a csendet - ma este a Frizbiben + videó

origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

astronet.hu

Húsvéti hosszú hétvégi horoszkóp 2024. március 29-április 1: Csodaszép ünnepek

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Márciustól olcsóbb lesz a tömegközlekedés, mutatjuk a részleteket!

MANI

Sosem látott akciót jelentett be a Lidl

MANI

Felújítanád a lakást, de nincs sok pénzed rá? Hallottál már az Újrahasználati Központról? Megmutatjuk neked a kincseit

MANI

SZÉP kártya tulajdonosok, figyelem: eddig költhető el adómentesen a tavalyi juttatás

MANI

Erre figyeljünk a lakásbiztosítás váltásakor