MANI

Minden, amit a családtámogatásról 2017-ben tudni kell

Minden családnak fontos, hogy a lehető legtöbb pénzügyi támogatást kapja a gyerekvállalás idején, ezért a Ripost összeszedte, milyen juttatásokat kaphatunk.
  • Szerző: Ripost

Az utóbbi évek során sok minden átalakult az anyasági és családtámogatások rendszerében, változott a GYED, a GYES, a TGYÁS-t felváltotta a CSED.

 

Csed (csecsemő gondozási díj, a TGYÁS utódja)

Jogosultak: Azok az édesanyák, akik a szülést megelőző 2 évben legalább 365 napnyi munkaviszonnyal rendelkeznek.

Összege: A naptári napi átlagkereset 70 százaléka.

Meddig jár? A szülési szabadság 168 napjára jár (24 hét), folyósítása a szülés előtt 28 nappal kezdhető meg.

Hol kell igényelni? A kérelmet a biztosított foglalkoztatójánál kell benyújtani.

Szükséges dokumentumok az igényléshez: Az OEP honlapjáról letölthető „nyilatkozat csecsemőgondozási díj megállapításához” nyomtatványon megtalálhatóak.

Fontos tudni! A GYED a CSED folyósításának lejárta után igényelhető, ha az újszülött betöltötte a 169. napot. A 365 napi biztosítási időnek nem kell folyamatosnak lennie.

Gyed (gyermekgondozási díj)

Jogosultak: Azok az édesanyák, akik a szülést megelőző 2 évben legalább 365 napnyi munkaviszonynyal rendelkeznek.

Összege: A jövedelem naptári napi átlagának 70 százaléka, de max. a mindenkori minimálbér (2017. évben 127.500,Ft) kétszeresének 70 százaléka lehet. Jelenleg havi bruttó 178.500 Ft.

Meddig jár? Legkorábban a CSED, illetőleg az annak megfelelő időtartam (168 nap) lejártát követő naptól a gyermek 2. életévének betöltéséig jár.

Hol kell igényelni? A gyermekgondozási díj iránti kérelmet írásban, két példányban a foglalkoztatónál kell benyújtani.

Szükséges dokumentumok: A NEAK honlapjáról letölthető, az „Igénybejelentés gyermekgondozási díjra”  nyomtatvány, gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolata

Fontos tudni! A 365 napi biztosítási időnek nem kell folyamatosnak lennie. A szülő 2016. január 1-jétől a gyermekgondozási díj folyósítása mellett korlátlan időtartamban végezhet munkát.

Gyes (gyermekgondozást segítő ellátás)

Jogosultak: Vér szerinti szülő, nevelőszülő (hivatásos nevelőszülő nem); gyám; örökbefogadó szülő; nagyszülő

Összege: Megegyezik a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegével, ami jelenleg 28.500 Ft.

Meddig jár? A gyermek születésétől kezdve a gyermek 3 életévének betöltéséig, ikrek esetén tankötelessé válás évének végéig, tartósan beteg vagy súlyosan beteg gyermek esetén 10 éves koráig folyósítható. Nagyszülői GYES a gyermek 1 éves kora után igényelhető.

Hol kell igényelni? A kormányablaknál, a Magyar Államkincstárnál, vagy azon a munkahelyen, ahol társadalombiztosítási kifizetőhely működik.

Szükséges dokumentumok: Az Államkincstár honlapjáról letölthető „Kérelem gyermekgondozási segély megállapítására” nyomtatvány, személy azonosításához szükséges irat Taj kártya, adókártya, a gyermek születési anyakönyvi kivonata, lakcímkártya, Taj kártya

Fontos tudni! GYES melletti keresőtevékenység a gyermek 1 éves koráig nem lehetséges, utána maximum heti 30 óra, otthoni munkavégzés esetén korlátlan; a gyes összegéből nyugdíj járulékot vonnak.

Adókedvezmények

A családi típusú adózásnak köszönhetően 2011 és 2018 között mintegy 1900 milliárd forint megtakarítás marad a gyermeket nevelő családoknál. Összesen egymillió család került könnyebb helyzetbe az adókedvezményekkel, 130 ezer szülő pedig már semmiféle adót vagy járulékot nem fizet a jövedelme után.

A kétgyermekes családok adókedvezménye 2019ig négy lépcsőben a duplájára, családonként havi 40 000 forintra emelkedik. Az adókedvezmény összegének növekedése több mint 350 ezer kétgyermekes családot érint, akik végül évente akár 240 ezer forinttal többet fordíthatnak gyermekeikre.

Több új juttatást is bevezettek

2014 elején életbe lépett egy új családtámogatási forma, a gyed extra. Ennek lényege, hogy a gyed és gyes mellett már korlátlanul lehet munkát vállalni, a gyermek fél éves korától: ha a gyermek elmúlt egy éves, a munkába visszatérő szülő fizetése mellett a család megkapja a családtámogatást is. Sok család számára további segítséget jelent a „testvér gyed”, azaz a gyermek után járó gyermekgondozási ellátások továbbfolyósítása újabb gyermek születése esetén, illetve a „diplomás gyed” bevezetése. Ezek a támogatások anyagilag is ösztönzik a gyermekvállalást, csakúgy, mint az Európában is egyedülálló családi adókedvezmény rendszere.

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A tökéletes habcsókot keresed? Íme a legjobb recept!

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?