MANI

Miért van különböző oldalakon a tanknyílás?

Miért nem lehet ugyanazon az oldalon tankolni az összes autót? Mindegy lenne, melyik sorba állunk a benzinkúton, és ha nem a sajátunkkal megyünk sem kellene gondolkodni, melyik oldalon lehet?!
címkék:
  • Szerző: MZ/x

Nem mindegy, hogy jobbról vagy balról tankolható egy autó, de miért?

Egy dolog biztos, ma már nem lehet középen a tanksapka. Ennek az az egyszerű oka, hogy balesetveszélyes.

Az autó hátulját ért ütközéskor ugyanis könnyen megsérülhet a zár, az üzemanyag pedig kifröccsenhet, rosszabb esetben pedig be is lobbanhat.

Az, hogy miért választják az egyik, vagy a másik oldalt a gyártók, nem annyira egyértelmű. A Jalopnik több autógyártó céget is megkérdezett a miértről, és igen eltérő válaszokat kapott- írja a HVG.

A Volkswagen a személyautóknál például azért teszi a tanksapkát a jobb oldalra (utasoldal), mert ezzel a sofőrt szeretné megóvni egy lehetséges balesettől. A bal oldalon tankolva a sofőr közelebb lenne az úthoz, ami biztonsági szempontból nagyobb kockázatot jelentene.

A Toyota autóinak többségét a bal oldalon kell megtankolni, a gyártó ugyanis igyekszik a sofőr kényelmét szem előtt tartani, vagyis, hogy ne kelljen megkerülnie az autót. A jobboldali kormánnyal szerelt autókban hasonló megfontolásból szintén a jobb oldalra teszik a tanksapkát.

Emellett persze számos más (például tervezési) oka lehet annak, melyik cég melyik oldal mellett dönt.

De alapvetően a biztonság és a kényelem az, ami mindkét esetben dominál. Egységesített szabályozás pedig egyelőre nincs, így a jövőben a sapkák helyzete biztosan nem fog változni.

(via)

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?