MANI

Mi az a maszkné és mit tegyünk ellene?

A maszkviselés az egyik legfontosabb eleme a koronavírus-járvány megfékezésének. Éppen ezért szinte mindenhol kötelező viselni és egy jó darabig ez így is marad. Ennek azonban van némi hátránya is, ha az embernek érzékeny a bőre.
  • Szerző: MZ/X

Mi az a maszkné?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A kötelező maszkviselés az érzékeny bőrűeknél bőrirritációk kialakulásához vezethet. Ennek az új keletű bőrproblémának a neve a maszkné, ami a maszk és az akné szó kombinációja.

maszk 01

Fotó: Pixabay.com

Kialakulásának oka

Egyrészt a maszk és a bőr közötti súrlódás irritálja a bőr pórusait, másrészt a bőr és a maszk közötti fülledtség, pára kedvez a baktériumok kialakulásának. Ez vezet a bőrirritáció, illetve a pattanások kialakulásához.

Fotó: Profimedia

Tünetei

Jellegzetes tünetei a pattanások a száj és az orr környékén, a mitesszerek megjelenése ugyanitt, a száraz bőr és bőrpír. Ezek azért alakulnak ki, mert a bőrön lévő természetes olajok, zsírok, baktériumok és elhalt hámsejtek a maszkviselés miatt felhalmozódnak és elzárják a pórusokat. Ezen kívül előfordul, hogy egyesek arcbőrén allergiás tünetek jelennek meg, a legtöbbször a viselt maszk anyaga, vagy az előkezelésükhöz használt vegyszer miatt. Ezt hívják contact dermatitisnek. Hasonlóképpen reagálhat annak a bőre is, aki öblítővel mossa ki a szövetmaszkját. Ennek a viselése szintén irritációt okozhat.

Fotó: pixabay

Tippeket a maszkné kialakulása ellen

A legfontosabb, hogy rendszeresen és alaposan mossunk arcot. Ez azt jeleneti -legalábbis a healthline.com szerint-, hogy egyszer reggel, egyszer este lefekvés előtt, és közvetlenül a maszk levétele után is, vagyis miután hazaértünk. Arcmosás közben használjunk langyos vizet és olyan szappant, ami nem szárítja a bőrt. Kerülni kell az alkoholt vagy parfümöt (illatanyagot) tartalmazó arctisztító szereket. Ezek az összetevők ugyanis további irritációt okozhatnak és megnehezítik a tünetek javulását. Ha nagyon érzékeny a bőrünk, kérdezzük meg telefonon a bőrgyógyászunkat, hogy melyik a nekünk legmegfelelőbb típusú gyógyszeres arctisztítószer.

Ezen kívül használjunk hidratáló krémet a problémás részeken, arcmosás után. Érdemes úgynevezett nem komedogén (pattanást nem okozó) terméket választani. Az sem árt, ha a maszkmosáshoz illatmentes mosószert használunk, öblítőt pedig egyáltalán nem.

Ha már nagyon nagy a baj és nem múlnak a tünetek, vásárolhatunk antibiotikumot tartalmazó krémet is, persze csak orvosi utasításra. A maszkné megelőzésének érdekében fontos továbbá, hogy olyan maszkot viseljünk, ami szorosan illeszkedik az arcunkhoz, de ne túl szorosan. A maszk lehetőleg természetes, puha szövetből, például pamutból készüljön. A szintetikus anyagból készülteket pedig kerülni kell.

Influenza 01

Fotó: Pixabay.com

További hasznos tanácsok

Tartsunk szünetet a maszkviselésben. A bőrgyógyászok azt javasolják, hogy ha lehet, 4 óránként „szellőztessük meg az arcunkat”.

Használjunk hidratáló krémet, mielőtt felrakjuk a maszkot. Ez csökkenti a súrlódást és erősíti, védi a bőrt.

Az alapos és kíméletes arctisztítás nagyon fontos: naponta kétszer tisztítsuk le a bőrünket.

Ne sminkeljünk, ha maszkot viselünk.

Radírozzuk le a bőrünket hetente kétszer.

Ne érintsük meg és ne dörzsölgessük a maszkot.

Cseréljük sűrűn, legalább az előírásoknak megfelelően a maszkokat.

Mielőtt levesszük a maszkot, mindenképp mossunk kezet.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?