MELÓ

Zsírforradalom! A mangalica bevette Amerikát

Göndör szőrû mangalicáink meghódították az Újvilágot. No, persze nem a maguk lábán mentek, hanem vitték őket, kolbász, szalonna, zsír formájában.
címkék:

A mangalica 2010-ben New Yorkban egy sztár szakácsokból álló zsűri előtt mutatkozott be először. Akkor valóságos zsírforradalomról írtak az ottani lapok. Az első amerikai importőr, Heath Putnam, akinek cége a Wooly Pigs (vagyis Gyapjas Malacok) nevet viselte, a zsírsertések forradalmáról beszélt az esemény megnyitóján. A jelenlévők kóstolót is kaptak.

 

 

Mangalica juharsziruppal

A szakácsok számunkra szokatlan ötletekkel rukkoltak elő: megízleltették, milyen az, amikor a mangalicahúst juharszirupos lében konfitálják, vagy hogy milyen a hagyományos skót teasütemény, ha mangalicazsírból készítik.

A kóstoló mellett azt is megosztották a résztvevőkkel, miért olyan különleges a mangalica íze: hagyják a disznókat úgy élni, ahogy akarnak. Sokakat meggyőzött a bemutató, és rendeltek is a mangalicából, borsos ára ellenére. Kilója kb. 21 dollárba került (a jelenlegi árfolyamon 5600-5700 Ft-ba). Igazi luxushús lett a mangalica.

 

Már szabad a vásár

A történet azonban nem volt ennyire egyszerű. Az export csak 2013-ban indulhatott el Magyarországról, a mangalica akkor is kivételnek számított a hazai húsok és húskészítmények között. Onnantól nemcsak a hosszan érlelt húskészítményeket engedték be az Egyesült Államokba, hanem a feldolgozatlan húst is. Korábban csak a nem Magyarországon tenyésztett mangalica sertések húsát lehetett bevinni, illetve néhány tenyésztő helyben is dolgozott.

 

A mangalicát időközben megkedvelték a spanyolok és a japánok is. Reményeink szerint hamarosan a világ minden pontján szerepel majd a jobb éttermek étlapján.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?