MELÓ

Plusz 3 hónap szülési szabadság az apáknak is!

Svédországban nemcsak élni és dolgozni kifizetődő, de gyermeket vállalni is. Egy új törvénytervezet szerint legalább 3 hónap "gyes" jár majd az édesapáknak is, minden gyerek után!

A legújabb törvénytervezet szerint a svéd apák 2016-tól nem kettő, hanem három hónapnyi „szülési” szabadságot kapnak. 1995-ben vezették be az első hónapot, 2002-ben a másodikat. Így összesen 16 hónap szabadság jár a szülőknek a szülést vagy az örökbefogadást követően minden egyes gyermek után.

A mostani terv szerint ebből három hónap az anyáé, három az apáé lesz, a maradék 10 hónapon pedig megosztoznak, ahogy akarnak. 13 hónapon keresztül az éppen otthon levő szülő megkapja a fizetése 80 százalékát, de legfeljebb kb. 4000 eurónak megfelelő összeget.

A szabályozás nagyon rugalmas. Lehetősége lesz akár mindkét szülőnek egyszerre otthon maradni legfeljebb három hónapig, de arra is, hogy egynegyedével megkurtítsák a napi munkaidejüket. Több gyerek esetén a szabadság halmozódik

Rugalmas a rendszer

Az anyák rész- vagy teljes munkaidőben is visszamehetnek dolgozni. A gyerekeket egyéves koruk után veszik be bölcsődébe, nagyon méltányos árért. Az intézkedések indoka, hogy a svédek az élet minden területén törekszenek a nemek közötti egyenlőségre.

Az új szabályozást ősszel nyújtják be a svéd parlamentnek.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?