Létrehozva: 2016.10.17.

Nem mindegy, milyen gumit használsz

Ha leesik az elsõ hó, tömegek rohamozzák meg a gumiszervizeket, hogy feltetessék az autóikra a téli gumikat. De milyen a jó téli gumi, és valójában mikor kéne lecserélni?

Megjöttek a tartós hidegek, ez pedig a biztonságos közlekedésre is hatással van: ideje téli gumira cserélni az autók abroncsait! A gumiváltás nemcsak lehetőség, hanem a közlekedés szempontjából kötelező feladat is, hiszen ezzel óvhatjuk a saját és környezetünk életét is.

Mikor tetessünk fel téli gumit?

Ha a levegő átlaghőmérséklete tartósan 7 fok alá csökken, akkor ideje lecserélni a nyári gumikat télire. 7°C alatt ugyanis a nyári gumik anyaga megkeményedik, veszít rugalmasságából, így pedig nehezebben tapad meg az út felületén.

A 7 fok természetesen nem jelenti azt, hogy azonnal rohanni kell a szervizbe, mert 6,9 foknál már nem tapad a nyári gumi – de ilyenkor már nagyobb eséllyel számolhatunk hajnali fagyokkal, és jeges úton a nyári gumi rosszabbul teljesít. A legtöbb őszi megcsúszásos és fékezési baleset pont a hajnali órákban történik, mikor az utakra már letelepszik a megfagyott pára.

A legtöbb autós nem is feltétlenül követi a 7 fokos szabályt, viszont amint leesik az első hó, tömegek rohamozzák meg a szervizeket – ezért is érdemes időben gumit cserélni!

Miben más a téli gumi, mint a nyári?

  • A téli gumik olyan speciális adalékanyagot (szilika) is tartalmaznak, amelynek köszönhetően még alacsony hőmérsékleten is lágyak és rugalmasak maradnak.
  • A felületükön mélyebb és szélesebb csatornák vannak, különleges profilkiképzésük nagyobb mennyiségű hó, latyak és víz elvezetésére is alkalmas.
  • Az úttal érintkező felületeken számtalan apró külön mozgó lamella (a kis gumitüskék, amik kiállnak) van kiképezve, ami a gumi tapadását és kapaszkodó képességét még tovább fokozza.
  • A téli gumik magasabb kanyarstabilitást és sokkal rövidebb fékutakat biztosítanak a jeges utakon, mint a más célokra gyártott nyári gumik.
  • Ez a gumikeverék azonban a kora őszi, nappali meleg aszfalton sokkal könnyebben kopik – ezért elkapkodni sem szabad a gumicserét!

     

    Használhatom még a tavalyi gumikat?

  • Jobb esetben ha megveszünk egy téligumi-szettet, több évre letudjuk a vásárlást. Ha használt gumikat tetetünk fel az autónkra, mindig alaposan mérjük fel, hogy az abroncsok kibírnak-e még egy kemény telet, vagy időszerűvé vált-e a végleges lecserélésük. A használattól ugyanis a gumi értelemszerűen kopik, és ezzel együtt egyre kevésbé lesz biztonságos.
  • Használt gumik esetében a profilmélység legfeljebb 4-5 milliméter legyen – ennél síkabb felületű gumi ugyanis nehezebben tapad, és nem vezeti el olyan könnyen a csapadékot. Az ideális profilmélység 9 milliméter.
  • Az is fontos, hogy egy tengelyen csak egyforma méretű és mintázatú gumit szabad használni – ugyanez vonatkozik a pótkerékre is. Ha annak eltérő a mérete vagy a mintázata, nem szerelhetjük fel!
  •  

    Hogyan válasszunk téli gumit?

    A téli gumi vásárlás nem olcsó mulatság, legjobb esetben is közel 40 ezer forintnál kezdődik egy szett ára, és minél nagyobb az autónk, annál mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni.

    Attól viszont, hogy egy gumi drágább, még nem feltétlenül jobb. Érdemes az aktuális autógumi-teszteket olvasgatni, ha nem mozgunk annyira otthonosan a témában, mert ezek pontos és hiteles információkkal rendelkeznek az egyes gyártók téli gumi fajtáit illetően.

    Az ADAC német autóklub már el is készítette a 2016/2017-es téli gumi időszakra vonatkozó tesztjét. Kompakt kategóriában a Goodyear Ultra Grip 9 és a Michelin Alpin A4 bizonyult a legjobbnak, a Firestone Winterhawk 3-as és a Kleber Krisalp HP2-es vásárlását nem igazán ajánlják a szakértők. A középkategóriás autók esetében már kiábrándítóbb a helyzet: itt egyedül a Dunlop Winter Sport 5 érdemelte ki az ADAC jó minősítését.

    Mi a helyzet a négyévszakos gumival?

    Áthidaló megoldásnak szánták a gyártók, de a négyévszakos gumi tűnik a legrosszabb megoldásnak – ez az abroncstípus ugyanis sem a forró nyári napokon, sem a havas téli utakon nem teljesít tökéletesen. Ezt a gumitípust akkor érdemes választani, ha télen ritkábban vezetünk, hóban pedig ki sem merészkedünk az utakra.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

    origo.hu

    Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

    borsonline.hu

    3 csillagjegy, akiket az áprilisi rózsaszín hold alapjaiban változtat meg

    hirtv.hu

    Vezércikk – A baloldal új reménysége mögött máris megjelent a Bajnai Gordon nevével fémjelzett datadatos csapat + videó

    ripost.hu

    Kudlik Júlia üzent a köztévé MI-műsorvezetőjének: "Szerencse, hogy lelket nem adtak még neki!"

    magyarnemzet.hu

    Levillogta a rendőrt az éjszaka közepén az érdi édesapa és nagyon jó oka volt rá

    origo.hu

    Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

    astronet.hu

    Napi horoszkóp 2024. március 20.: a Bika bízzon magában, a Bak nézzen az álarc mögé

    she.life.hu

    A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

    videa.hu

    Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

    ripost.hu

    Nem hiszed el, miből él most Klapka György lánya

    ripost.hu

    Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    MELÓ

    Magas fizetést szeretnél, de nincs diplomád? Ne csüggedj! Mutatjuk a trükköket!

    MANI

    Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

    MANI

    1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

    MANI

    Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

    MANI

    Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!

    MANI

    Gyanús e-mail jött? Így védekezz a netes csalók ellen!

    MANI

    Ezért locsolkodunk húsvéthétfőn?

    MANI

    Már csak három napod van, hogy pénzt spórolj a lakásbiztosításon, mutatjuk, hogyan