MELÓ

Ne kövesd el ezt a 7 hibát a Facebookon! Az állásodba kerülhet!

Jó, ha tudod, hogy a főnökök nagy százaléka figyeli az alkalmazottak közösségi oldalát. Ha véletlenül rosszul posztolsz, az akár az állásodba is kerülhet. Mik a legnagyobb szarvashibák?
címkék:

Egy amerikai felmérés szerint szinte minden munkaadó "átvilágítja" az új munkavállalók internetes jelenlétét. Különösen az új állásra jelentkezőket, ez annyit jelent, hogy alaposan átnézik Facebook-, LinkedIn- és Twitter-profiljukat. Sok minden múlhat azon, mit látnak a közösségi felületeken. Nem kétséges, hogy mindez Magyarországon is így van, felelőtlen Facebook használattal magad alatt vágod a fát! A legrosszabb, ha a posztjaidban bármilyen utalás található

droghasználatra vagy az alkoholra, de a szexuális természetű posztok és a káromkodás sem vetnek rád jó fényt.

Épp ezért érdemes megtanulni az adatvédelmi beállítások használatát, hogy tényleg csak a barátaid lássák, amit nekik szánsz, vagy ami még jobb: hagyd abba a kétes témák posztolását!

És akkor jöjjenek a tipikus hibák:

1. Panaszkodsz

Se önálló posztban, se kommentben ne panaszkodj a munkádra, a főnöködre vagy a munkatársaidra! Elég egy „jóindulatú” megosztás, és máris az illetékes kezében landol a véleményed. Biztos, hogy ezt akarod? Még kínosabb, ha már azelőtt leszólod az állásodat, hogy megkaptad volna. És persze az ügyfeleken sem illendő viccelődni.

2. Munkaidőben posztolgatsz

Ha már hiányzol a munkából, ne azzal buktasd le magad azzal, hogy strandolós fotót teszel közzé. De az sem jó megoldás, ha bent vagy az irodában, de a legsűrűbb időszak idején látványosan a Facebookon lógsz. 3. Belső infókat adsz ki

Soha, semmilyen körülmények közt ne add ki a téged foglalkoztató cég titkait! A titoktartási szerződéseket nem véletlenül íratják alá a munkatársakkal. Ha a cég nem szeretné, hogy egyes adatai kikerüljenek az iroda falai közül, nagyon rosszul járhatsz, ha épp a neten teregeted ki az esetleges zűrzavart.

Akár be is perelhetnek miatta!

4. Szexuális tartalmakat teszel ki a profilodra

Nem kelted igazán professzionális munkavállaló benyomását, ha részletesen beszámolsz a szexuális életedről a világhálón. Persze van egy olyan iparág, ahol épp erre van szükség, de talán neked más a munkád.

5. Bulizós képeket posztolsz

Ne tegyél ki az oldaladra olyan képet, ami felfokozott bulihangulatban készült rólad! Pláne, ha látványosan kiütötted magad! Azt se hagyd, hogy mások megjelöljenek ilyen felvételeken! Nem akarod az ilyesmit a főnöködnek mutogatni, ugye?

6. Tiltott témákkal foglalkozol

Ne tedd közzé, ha valami olyasmiben sántikálsz, amiért büntetés jár. Még az olyan első látásra ártatlannak tűnő, ám illegális dolgokról se posztolgass, mint a film- vagy zeneletöltés. Persze, ha lehet, inkább egyáltalán ne is csinálj ilyesmit.

7. Rossz a helyesírásod

Hiszed vagy sem, a HR-esek többsége a helyesírásodra is odafigyel. Nem fog rájuk jó benyomást tenni, ha egyetlen mondatot sem tudsz leírni szarvashibák nélkül. Ha ez a helyzet veled, inkább legyél szűkszavú a neten, abból kevesebb a baj.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?