MELÓ

Már II. Rákóczi Ferenc is sört főzött, láss hozzá te is!

Sörforradalom van Magyarországon, a nagy gyártók mellett egyre több a kis sörfőzde, és minőségi termékeiket számos nemzetközi díj jelzi. Már II. Rákóczi Ferenc is főzte a sört, és ezt te is megteheted, évi ezer literig mindez adómentes. A hozzávalók beszerzése sem ördöngösség.

Már nem csak a nemzetközi cégek márkái vannak jelen a piacon, hanem a kézműves sörök gyártói is. 2012 óta pedig 1000 liter sör is készíthető házi használatra. Az otthoni sörkészítés legegyszerűbb, legolcsóbb és a leggyorsabb módja a sűrítményből történő sörkészítés – írja a serneveles.hu.

Aki ebbe belevág, annak az eszközök beszerzése pár tízezer forintjába kerül. És egyszerre mintegy negyven palack minőségi sört kapunk.

Sikeresek a kézművesek

A kézműves sörök gyártóinak ennél komolyabb, 100 millió forintot meghaladó tőkére van szüksége a manufaktúra elindításához. Mintegy 30-40 cég foglalkozik ezzel idehaza, és termékeik írországi és amerikai sörversenyekről már arany, ezüst és bronzérmekkel tértek haza.

A konkurencia megjelenése egyébként a nagy gyártókat is arra ösztökélte, hogy szélesítsék kínálatukat a minőségi sör kategóriában, ahogy erről a  Budai Várban tartott sörfesztiválon készült videónkban a nemzetközi cégek képviselői is szóltak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?