MELÓ

Ilyet még nem láttál! Így működik a kínai agyarzúzda

Mázsaszámra semmisítettek meg elkobzott elefántcsontokat és belőlük készült dísztárgyakat Pekingben, hogy ezzel is elrettentsék a csempészeket. Kína vállalta, hogy egy évig felfüggeszti az afrikai elefántcsont-behozatalt, így talán kevesebb elefántot mészárolnak le Afrikában.

662 kilogramm elkobzott elefántcsontot újságírók és diplomaták előtt zúzták össze – jelentette az MTI pekingi tudósítója. Faragott szobrokat, karkötőket, díszes dobozokat daráltak le. Az illetékesek elmondták, hogy szigorú ellenőrzés alatt akarják tartani az elefántcsont-feldolgozást és a kereskedelmet.

 

Nem törődnek a tilalommal

Pekingben februárban jelentették be, hogy egy évre szóló importtilalmat rendeltek el az Afrikából származó elefántcsont-faragványokra. Szakértők szerint Kína a legnagyobb célállomása az elefántcsontnak, egyes feltételezések szerint a globális kereslet 70 százalékát adja.

A forgalom visszaszorítására irányuló központi korlátozásokat megfigyelők szerint a feketepiac résztvevői rendre kijátsszák, elterjedt a fedőnéven folytatott online kereskedelem.

 

Veszélyeztetett agyarasok

Kína 1981-ben csatlakozott ahhoz a washingtoni egyezményhez (CITES), amely a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét hivatott keretek közé szorítani. Ugyanakkor 2008-ban felmentést kapott annak hatálya alól, és a kínai elefántcsont-kézművesipar megőrzésének indokával engedélyezték számára 62 tonnányi afrikai elefántcsont megvásárlását. Egy tavaly decemberi jelentés szerint 2010 és 2012 között több mint 100 ezer elefántot öltek meg agyaraikért.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?