MELÓ

Ilyet még nem láttál! Így működik a kínai agyarzúzda

Mázsaszámra semmisítettek meg elkobzott elefántcsontokat és belőlük készült dísztárgyakat Pekingben, hogy ezzel is elrettentsék a csempészeket. Kína vállalta, hogy egy évig felfüggeszti az afrikai elefántcsont-behozatalt, így talán kevesebb elefántot mészárolnak le Afrikában.

662 kilogramm elkobzott elefántcsontot újságírók és diplomaták előtt zúzták össze – jelentette az MTI pekingi tudósítója. Faragott szobrokat, karkötőket, díszes dobozokat daráltak le. Az illetékesek elmondták, hogy szigorú ellenőrzés alatt akarják tartani az elefántcsont-feldolgozást és a kereskedelmet.

 

Nem törődnek a tilalommal

Pekingben februárban jelentették be, hogy egy évre szóló importtilalmat rendeltek el az Afrikából származó elefántcsont-faragványokra. Szakértők szerint Kína a legnagyobb célállomása az elefántcsontnak, egyes feltételezések szerint a globális kereslet 70 százalékát adja.

A forgalom visszaszorítására irányuló központi korlátozásokat megfigyelők szerint a feketepiac résztvevői rendre kijátsszák, elterjedt a fedőnéven folytatott online kereskedelem.

 

Veszélyeztetett agyarasok

Kína 1981-ben csatlakozott ahhoz a washingtoni egyezményhez (CITES), amely a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét hivatott keretek közé szorítani. Ugyanakkor 2008-ban felmentést kapott annak hatálya alól, és a kínai elefántcsont-kézművesipar megőrzésének indokával engedélyezték számára 62 tonnányi afrikai elefántcsont megvásárlását. Egy tavaly decemberi jelentés szerint 2010 és 2012 között több mint 100 ezer elefántot öltek meg agyaraikért.