MELÓ

Fotózz drónnal, meggazdagodsz!

Szinte nem múlik el nap olyan szenzációs sajtófotók nélkül, amiket drónnal, azaz egy mini helikopterre szerelt kamerával készített a riporter. A napokban Enrique Iglesias drónos balesete járta be a világot, korábban pedig életmentő drónról olvashattunk. A 10 ezer forintos repülőtől a milliót meghaladó árú profi gépekig bármilyen eszközt megvehetünk. Az újságíró szövetség oktatást szervezett a tanulni vágyó riportereknek.
  • Szerző: Ripost

 

Nem kell már sem repülőgép sem légügyi engedély egy látványos felvétel elkészítéséhez. Az angol drone (méh) után a drón elnevezés terjedt el a pilóta nélküli, mini helikopterekre, amelyek egy digitális kamerával képesek épületek, szakadékok és más nehezen megközelítő helyek fölé szállva kiváló fotókat és videókat készíteni.

Legutóbb az ifjabb Iglesias mexikói koncertjét tették hírértékűvé egy drónbaleset felvételei. A kritikus pillanatok a huszadik másodperctől láthatók.

 

Valkűr emberéletet mentett

Ha csak a májusi texasi árvízből megmentett négy tagú család lenne a méhecskék egyetlen hőstette, már akkor sem hiába alkották meg őket. Garrett Bryl Valkűr nevű drónjára reflektort szerelt, és így pásztázta végig a megáradt folyószakaszt. A fény megcsillant egy elsüllyedt teherautón, amelybe egy négy fős család rekedt. Garrett azonnal értesítette a tűzoltókat, akik így megtalálták is kimentették a bajbajutott embereket.

Fotók a Grand Canyonban

Vásárolni a tízezer forintos gyerekjátéktól az egymillió forintnál is drágább profi masinákig mindent lehet, csak a pénztárcánk szab határt.

 

 

Ha nem rendszeresen, hanem csak egy jeles alkalommal szeretnénk légi felvételt - mondjuk a Grand Canyonba szervezett romantikus lánykérésről -, akkor könnyen találunk erre vállalkozó szakembert. Húsz felvételt már 25 ezer forint plusz áfáért megcsinálnak. Persze a repülőjegyet is be kell kalkulálni a költségvetésbe.

Válj profivá

Ha mégis saját magunk szeretnénk légi felvételekre specializálódott riporterekké válni, akkor érdemes lehet a Bálint György Újságíró Akadémián június 11-re tervezett, „Drónok: mítosz és valóság” című, három részes előadást meghallgatni, amelyet Gyarmati László szakújságíró prezentál, gyakorlati bemutatóval fűszerezve.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?