MELÓ

Cigikereső kutyákat vetett be a NAV! Nikotinfüggők!

A NAV már szinte naponta ad hírt arról, hogy valahol nagyobb rakomány csempészcigarettára bukkantak a vámosok. Spéci kutyák szimatolnak a dugi dohány után, a piackutató profik pedig a kukákból kitúrt dobozok zárjegyeiből következtetnek arra, hogy mekkora lehet a csempészett dohánytermékek aránya.

A pénzügyőrök egy ideje már cigarettakereső kutyákat is bevetnek a csempészek elleni harcban.  A kutyák állítólag nikotinfüggők, ezért megszállottan szimatolnak.

Speciális röntgennel világítják át a schengeni határt átlépő gyanús kamionokat, valahogy mégis bejut az országba az adózatlan dohány.

A GfK Hungária piackutató a 40 legnagyobb hazai település utcáin, illetve a közterületi szeméttárolókban megtalálható üres cigarettadobozok begyűjtésével mérte fel a piacot – az eredmény: folyamatosan nő a dohány feketekereskedelme. A csempészeknek egy doboz cigin több száz forint hasznuk lehet.

Piszkos tizenkettő

Az illegális cigarettaforgalom  2013-tól kezdett el ismét növekedni. 2011-ben még 5,8 százalék volt, ami a a piaci változások következtében 11,8 százalékra ugrott.

Illicit white a menő

A legszembetűnőbb változás az ún. „illicit white” kategória megerősödése, mely különösen a keleti régióban érhető tetten. Az „illicit white” termékek olyan külföldön törvényesen működő gyárakban – általában az Európai Unión kívül eső országokban – előállított cigaretták, melyeket „duty free” felirattal látnak el, és, a jövedéki adó fizetésének megkerülésével eljutnak a fogyasztókhoz.

Fehérorosz jön feketén

Ma már többségében nem ukrán márkákat terítenek a feketepiacon, az illegális cigaretták hazája jelenleg elsősorban Fehéroroszország. A legfertőzöttebb települések közé tartozik hazánkban Kisvárda, Mátészalka, Nyírbátor és Nyíregyháza is.

 

Előretört a sodró/töltő

Nemcsak az illegális cigarettapiacon történt átrendeződés, de átstrukturálódás következett be a teljes magyarországi dohánypiacon is. A finomra vágott fogyasztási dohány, vagy más néven sodró/töltő dohány mostanra már a teljes hazai piac több mint felét birtokolja. A feketepiac térnyerését szemléletesen példázza, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2014. január és júliusa között 22,3 tonna finomra vágott és egyéb fogyasztási dohányt foglalt le a teljes 2013-as évben elkobzott 10,6 tonnával szemben.

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?