MELÓ

Az otthon főzött sör olcsóbb, de tényleg megéri?

Akár száz forintra leszoríthatod egy korsó sör árát, ha otthon főzöd meg! Tényleg csábító lehetőség. Persze, ha beszerzed a hozzá szükséges eszközöket, hamar kiderül, hogy ez a hobbi sem a spórolásról szól.
  • Szerző: Ripost

 

Egy korsó sört, száz forintból? Igen, lehetséges! Na, nem a sarki kocsmában, hanem otthon. Ehhez csupán a receptúrát kell áttanulmányoznod, és be kell szerezned a hozzávalókat – ígéri a házi sörfőzdéket ellátó egyik webáruház reklámja.

Csábító az ajánlat, s talán te is rögtön belevágnál, végülis miért ne sörözgetnél olcsóbban? Mindenek előtt jobb, ha alaposan végiggondolod a költségeket. Mire ugyanis mindent összeszámolsz, akár 400 forint fölé is mehet az otthon főzött sör korsónkénti ára. Szögezzük le gyorsan: ez az egyébként régi hobbi nem a spórolásról szól.

Előtanulmányok nélkül nem megy

Persze az is lehet, hogy sörfőzés ügyben inkább a kihívás, a kaland érdekel. Arra azért készülj fel, hogy sört főzni sokkal összetettebb és macerásabb, mint pálinkát lepárolni. Fennáll a veszélye, hogy az első eresztés nem a torkodon, hanem a csatornában fog lefolyni. De ha pontosan betartod a receptet, és gondosan jársz el, jóféle nyári innivalóval rukkolhatsz elő a következő partin. És ha már belejöttél, ne állj le!

Családi és baráti használatra, adómentesen évi 1000 liter sört készíthetsz!

Mindenek előtt a költségek: először is áldozni kell pár ezer forintot szakirodalomra, majd meg kell venned azokat az eszközöket, amelyek a házi sörfőzdéhez feltétlenül szükségesek. Egy kezdő készlet már 10-16 ezer forintból kijön.

Főzde de luxe

Léteznek persze komplettebb szettek is, ezek ára elmegy  150 ezer forintig, de egy fél-profi felszerelésért már 500 ezer forintot kérnek. A drágább változatokra akkor érdemes költeni, ha már túl vagy az első sikereken.

Amire mindenképpen szükséged lesz: egy  30 literes műanyag erjesztő tartály, amelyet a sör-alapanyagok erjesztéséhez alakítottak ki és elláttak megfelelő csappal és úgynevezett kotyogóval, amely az erjedés közben keletkező gázoknak enged utat.

Az alapkészlet is tartalmazza az eszközök fertőtlenítéséhez használható vegyszereket, a kész termék palackozásához szükséges koronazárakat, valamint a koronazárak felhelyezéséhez szükséges szorítót. És micsoda öröm, amikor a saját sör finoman sziszegve kinyílik!

A de luxe készletek nem műanyag, hanem rozsdamentes acélból készült edényeket tartalmaz, és a főzőedényt elektromos fűtéssel, hőfokszabályozóval, időkapcsolóval is ellátják. A 150 ezer forintért egy malátaroppantót magaddal vihetsz, de ezt a tételt azért jól gondold át! A csomagban vásárolt maláta ugyanis konyhakész, már nem kell roppantani!  A készlethez tartozik még fokoló, mérőhenger, digitális hőmérő, rozsdamentes merőkanál és egy fa keverőkanál is.

Határ: a csillagos ég

Kellenek még alapanyagok, amiket szintén csomagban kínálnak a web shopok. 15 liternyi sörhöz való alapanyaghoz 1800-2900 forint közötti áron juthatsz.

Ha a felszerelés költségét elosztjuk egy évre, havi egy főzéssel kalkulálva, akkor egy korsó sör 160 és 420 forintos kiadást jelenthet. A webshop-reklám a 100 forintos árat úgy kalkulálta, hogy a felszerelés árával nem számolt.

A határ a ráfordítások tekintetében tehát a csillagos ég. De még ezt is lehet fokozni, mert ha valóban a sörfőzés rabjává válsz, még számtalan kiegészítő adalékot, aromaanyagot és a munkát könnyítő eszközt vásárolhatsz. Ráadásul a szervírozás minőségét is fokozhatod. Ha a fél literes csatos üvegeket snassznak találod, akár parti-hordót és széndioxidos patronokat is vásárolhatsz, hogy teljes legyen a söröző-fíling!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?