MANIMÉKER

Vége! Nincs több pénz- és okirat-hamisítás

Amerikai kutatók egy különleges, lemásolhatatlan eszközt hoztak létre. A nemesfémből készített, folytonos spirál forradalmasíthatja a hitelesítés és a másolásvédelem mûfaját.

A Nashville-i egyetem kutatói korábban nem alkalmazott eljárással olyan parányi aranyspirálokat hoztak létre, amelyek különleges módon reagálnak az infravörös, illetve polarizált megvilágításra.

A milliméter tízezred részénél kisebb átmérőjű csigavonalaknak nem a mérete, hanem felépítése az egyedülálló

míg korábbi kutatócsoportok egymás mellé illesztett nanorészecskékből állítottak össze hasonló szerkezeteket, a Tennessee állambeli kutatók egyetlen elképzelhetetlenül vékony, folytonos aranyszálból hozták azt létre.

Ennek a folytonosságnak köszönheti különlegességét a spirál.

Megfelelő frekvenciájú fénnyel megvilágítva felszínén vándorlásnak indulnak az elektronok; kék fényt bocsátanak ki,

 

mégpedig négyszer intenzívebben, mint az eddig ismert, hasonló jelenséget produkáló kristály.

Ennek a mértéke a megvilágítás jellegétől függően, előre kiszámítható módon változik, így a spirálokat megbízható és hamisíthatatlan azonosító jelként használhatnánk személyi okmányokon, pénzjegyeken, okiratokon. A jelenlegi hologramoktól eltérően a spirálokat egyáltalán nem lehetne látni a védendő tárgyon, ami még tovább nehezítené a másolást.

A kutatók azért készítették nemesfémből a spirált, mert az ellenáll a káros vegyi folyamatoknak. Arany helyett ezüstből vagy platinából is előállítható; a gyártáshoz szükséges rendkívül kis mennyiség miatt ráadásul a költségek sem magasak.

(forrás és illusztráció: http://news.vanderbilt.edu)

És ezeket olvastad már?