MANIMÉKER

Újabb meghökkentő fordulat a Golgota-sztoriban

Kiderült: Pákh Imre amerikai mûgyûjtő 7 millió dollárt fizetett 12 évvel ezelőtt Munkácsy Golgotájáért, amelyet most a magyar állam nevében eljáró MNB 6 millió dollárért akar megszerezni. Az alkut megkönnyítendő, a Miniszterelnökség kezdeményezte a kép védetté nyilvánítását. Pákh valószínûleg perelni fog.
  • Szerző: Ripost

Van-e még adu Pákh Imre kezében? Ezzel a kérdéssel zártuk Munkácsy Golgotájának megvásárlásáról szóló szappanopera legutóbbi fejezetét.

Amint akkor beszámoltunk róla, a Miniszterelnökség egy mélyütést vitt be a festmény jelenlegi tulajdonosának azzal, hogy kezdeményezte a Golgota védetté nyilvánítását, ezzel megakadályozva, hogy külföldre vihessék a képet. Pákh Imre, magyar származású amerikai műgyűjtő az állam által ajánlott 6 millió dollárral szemben 9 milliót kért a képért. A tét nem pusztán egy felbecsülhetetlen értékű, sokáig külföldön lévő festmény megszerzése, hanem az is, hogy hosszú hányattatás után a Trilógia mind a három darabja – talán végleg – együtt legyen a magyar állam tulajdonában.

Nos, a Figyelő információi szerint Pákh Imrének nem is egy, de mindjárt két adu van a kezében.

Mindeddig nem nyilatkozott arról, hogy neki „mennyibe van” a festmény? De a Figyelő az előző tulajdonostól megtudta, hogy 12 évvel ezelőtt Pákh 7 millió dollárt fizetett a képért. Ennek fényében alaposan megkérdőjelezhető annak a szakértői véleménynek a komolysága, amely ennyi idő elteltével kevesebbre taksálta a Golgotát, mindössze 6 millió dollárra. Egy ilyen kvalitású festménynél nem megszokott, hogy lefelé menjen az értéke…

De van más is: a fent idézett cikk arról is beszámol, hogy a Golgota előző tulajdonosa a szintén Amerikában élő, magyar származású műkereskedő, Julian Beck, azaz Bereczki Csaba annak idején a Golgotát a Magyar Nemzeti Múzeumnál azzal a feltétellel helyzete letétbe, hogy a magyar állam kiviteli kötelezettséget vállalt rá, azaz visszaviheti Amerikába.

Ha ez igaz – márpedig nincs ok a kételkedésre -, akkor Pákh Imre jó eséllyel fogja bíróság elé vinni a Golgota védetté nyilvánításának ügyét.

És ezeket olvastad már?