MANIMÉKER

Szabad a vásár! Ha ügyes vagy, lenyomod az árakat még a Balatonnál is!

Igazi ízekre vágysz? Ropogós héjú házikenyérre? Valódi húsból készült szalámira? Gyümölcsre, ami nem látott vegyszert? Fordíts hátat a nagyáruházaknak, irány a piac!
  • Szerző: Ripost

 

Mióta vasárnaponként zárva tart a legtöbb üzlet, élelmiszerhez jutni nem éppen egyszerű a Balatonnál. Legalábbis, ha a hagyományos közértekben gondolkodsz. A termelői piacokon ugyanis zsong az élet. Naná! Olyan csoda finomságokat kínálnak a helyiek, amit boltban akkor sem kapnál, ha éppen nyitva lenne. Tehát, ha kong a hűtőd és a kamrád, pláne ha éhes vagy, a Balatonnál is bátran vedd célba hétvégén a piacot! Persze kalkuláld be, hogy  nem egy félórás program lesz, szánd rá az egész délelőttöt, hidd el, megéri! Ma a Káptalantóti piacot teszteltük.

 

Ez az a hely, ahova akár lóháton is jöhetsz.  A „tóti” piacon mindent megtalálsz: pálinkát, házi-tejet, szappant, sajtot, régiséget, házibort, zöldséget, gyümölcsöt. A vásárlást ne kapkodd el! Itt illik körbejárni, kóstolgatni, ismeretlennel szóba állni és akkor sem néznek rád rossz szemmel, ha a kóstolófalatokkal már ebéd előtt jól laksz. Alkudni pedig kötelező! De vigyázz, mert az árusok nem adják magukat könnyen. Ellenben hagyják magukat rábeszélni egy alacsonyabb árra is akár, és díjazzák a humort.

Ezen a piacon a lekvárok garantáltan házi főzésűek és különlegesek. Kapható körte lekvár feketeszederrel, de mindenképpen kóstold meg a bodzabogyót szőlővel is!

Manka és Laci betyár tíz napig vászonzsákban érlelt házikenyert hoz minden hétvégén a piacra. Ropog a héja, foszlik a belseje! Szalonnához, kolbászhoz, jóféle lekvárhoz el sem tudnánk finomabbat képzelni!

A piac különlegesége a kecskesajt, a hétvége slágere az oregánós, csilis és az aszalt paradicsomos. Nemcsak a külföldi turisták kapkodnak érte, vásárolnak a helyiek is. "Kedvencem a fokhagymás-snidlinges, ugyanez füstöltve még jobb" - mondja Józsi bácsi, aki a szomszéd faluból jár ide vásárolni.

A kolbász, garantáltan friss, és úgy hallottuk, a Káli-medencében legelésző szürkemarhából készült.

Üdítő pontja a piacnak a biotermékeket árusító pult. A szappanok szintén helyi alapanyagokból készülnek, van itt  hévizí feketeiszapos, kecsketejes, szőlőmagos, csalános, körömvirágos, levendulás és még vagy százféle. Ha nem hiszed, győződj meg róla magad! A piac jövő héten vasárnap is nyitva lesz!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?