MANIMÉKER

Most érdemes csak Görögországba utazni igazán!

A turizmussal nincs semmi baj! A lényeg, hogy készpénzzel induljon útnak! Az utazási irodák is ajánlják az országot.
  • Szerző: Ripost

Miért is riogatnak?

A görög válság az államadósságukból fakad: az ország óriási hiteleit nem tudja és a múlt vasárnapi népszavazás óta nem is akarja törleszteni. Ez nemzetközi pénzügyi bonyodalmakhoz vezet: államcsőd lebeg a fejük felett, nem lehet tudni, hogy az emberek kapnak-e fizetést vagy nyugdíjat, a bankok pedig korlátozták a készpénzfelvételt.

Mit érzünk ebből?

Gyakorlatilag semmit. Turistákat is érintő baj nincs: nincsenek véres tüntetések vagy összecsapások, a nyaralóhelyek békések, minden a megszokott rend szerint működik.

Még nyerhetünk is a dolgon, hiszen jóval olcsóbban kapjuk meg az utakat, mint tavaly. Az utazási irodák elkezdték csökkenteni az áraikat, de ez csak a szezonnak, és nem a válságnak köszönhető.

Nem tapasztaljuk, hogy bárki visszamondta volna az utat, és az utasaink visszajelzése szerint is minden megy a maga útján. A szolgáltatások rendben működnek

– mondta el kérdésünkre Józsa Jetta, a Vista értékesítési vezetője.

Egy kisebb utazási iroda, az ÉTK Print Utazási Iroda képviselője, Micsinai János is megerősítette:

A most kínált szállásokat és járatokat hónapokkal ezelőtt lekötötték az irodák, ezért az árakban nem érzünk mozgást. A görögök sem csökkentik az áraikat, hiszen egyelőre nincs okuk rá.

A példa kedvéért egy négyfős, egyhetes családi nyaralást kerestünk a görög tengerparton, repülővel, szállással, ellátás nélkül. A Vistánál már most több mint 40 százalékos árengedménnyel is kínálnak ilyen utakat: a legolcsóbb már 55 ezer forinttól elérhető.

A most Görögországban nyaraló magyarok beszámolói szerint a turisták semmit nem vesznek észre a válságból:

Minden étterem és bár működik, az idő és a tengerpart csodaszép, ráadásul érezhetően kevesebb  a turista, mint korábban, így a strandok is sokkal szellősebbek. Egyedül az ATM-eknél kell sorbaállni, és a pénzfelvétel nehézkes.

– meséli Molnár Hédi, egy éppen Görögországban üdülő olvasónk.

Ahogy az korábbi tudósításainkból is kiderül, a magyar és a külföldi sztárok is borzasztóan élvezik az álomnyaralást: Dukai Reginának, Kiszel Tündének, de Nicole Scherzingernek vagy Katie Perrynek sem jutott eszébe lemondani az utat.

Sőt, egy nézet  szerint mindannyian jól járunk, ha most utazunk Görögországba, hiszen ezzel támogatjuk azokat a görög családi vállalkozásokat, akik bajba jutottak a válság miatt. Mi pedig olcsóbban tudunk nyaralni a varázslatos tengerparton.

Az árakról:

A helyi szolgáltatások árai nem változtak a tavalyihoz képest: egy gombóc fagyi 1 euró, egy gyros 2,5, egy sör 3 euróba kerül, vacsorázni pedig nagyjából 10-15 euróért lehet.
 

Hogyan készüljünk?

A biztonság kedvéért persze érdemes inkább nagyobb összegű készpénzzel útnak indulni. Ezt általában nem ajánlják a szakemberek, de ebben az esetben megkönnyítheti a dolgunkat, ha véletlenül mégis korlátozó intézkedéseket vezetnének be a görögországi bankfiókok.

Ha így döntünk, semmiképpen ne egy helyen tartsuk az összes pénzt, és a szállásra érve azonnal béreljünk egy széfet – ez majdnem minden szálláson elérhető.

Napközben pedig csak annyi pénzt tartsunk magunknál, amennyi feltétlenül szükséges!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?