MANIMÉKER

Milliós kincset talált a kukában a magyar lomis

Ami a kukába kerül, az már használhatatlan. Elvileg! Egy szerencsés pécsi kukabúvár most olyan kincsre bukkant a szemét között, ami hosszú időre megoldja anyagi gondjait.

Ha szeretsz lomtalanításkor kutatni, esetleg továbbhasznosítani szemétben talált kincseket, akkor olyan várost keress magadnak, ahol lehetőséged nyílhat drágább darabok megtalálására is.

Pécs ilyen szempontból tökéletes. Az ország harmadik legnagyobb városában működik a mindenki által ismert Zsolnay porcelán gyár. A majd 200 éve alapított manufaktúrából milliós értékű kézzel készített darabok is kikerültek.

Ezek egyike hevert nagy rakás építési hulladék között Pécs belvárosában nemrégiben. A milliós értékű műkincs 100 évvel ezelőtt készült 10 társával együtt tehát összesen 11 darab. A  különleges, ember nagyságú vázák közül hat Bécsbe került, kettő Szabadkára. Három maradt a készítés helyén Pécsen. A világháború miatt azonban kettő ezekből is megsemmisült, írja a Blikk.

A megmaradt példány a pécsi Rózsakertben állt sokáig. A hatalmas kék színű porcelánvázát a városban mindenki ismeri, hiszen Pécs egyik legendáriumába tartozik. A Rózsakert megszűnése után a milliós érték elkerült a püspökséghez tartozó területtől. A városban élők nem is látták évekig, egészen a mai napig, míg rá nem bukkantak a szemétben. A pécsiek bíznak benne, hogy a szemétre dobott műkincs restaurálható lesz és megtalálja illő helyét valamelyik múzeumban.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?