MANIMÉKER

Ki ne dobd a kukoricacsuhét! Álmodban sem gondolnád, mi mindenre jó!

Ha eddig laza mozdulattal kidobtad a kukorica burokleveleit, ezután gyûjteni fogod, mint a kincset! Nézd meg, mennyi mindenre használhatod!

Kincs a kertben a csuhé!

Kiskertedben remek talajtakarónak használhatod a megszárított kukoricacsuhét. Õsszel a fagy ellen takargathatod be vele kényes növényeidet, például a fügét. De a veteményesben is jó szolgálatot tesz, ugyanúgy véd a gyomok ellen, mint a mulcs. És van még egy szuper ötletünk: a kukorica burokleveleit komposztba is szórhatod, értékes anyagokat tartalmaz.

Magas vérnyomás ellen kukoricahaj tea!

Kevésbé ismert, de a kukoricahajból gyógytea is készíthető! Érdemes összegyűjteni, leszárítani. Azon kevés gyógyteához tartozik, amelynek nem csak hatása, de íze is tökéletes!  Magas az antioxidáns és polifenol tartalma, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, mint például a C, K vitamin és kálium. Kiváló vízhajtó, csökkenti a vérnyomást. Külsőleg bőrproblémákra, kiütésekre is jól alkalmazható.

Kóstoltál már csuhégombócot?

A megszárított kukoricacsuhéban egészen különleges módon szervírozhatod az ételt. Gyűjtsd össze, szárítsd meg a kukoricahéjat, majd használat előtt áztasd meleg vízbe. Amikor megpuhult, különböző húsokat, zöldségeket burkolhatsz vele. Az ebben sült ételek nemcsak látványban, de ízükben is különlegesek lesznek!

Készíthetsz belőle grillhajót és csak a fantáziád és ízlésed szab határt, mit teszel a fedélzetre.

A csuhé maga nem ehető!

Ellenben a megszárított héj rengeteg kreatív lehetőséget kínál. Fonhatsz belőle különféle tárgyakat, vagy csinálhatsz csuhébabát is.

Új értelmet adhatsz a csuhénak, nappalid dísze lehet, ha ízlésesen elrendezve illóolajjal potpurit készítesz belőle.

És ha már megetted a finom kukoricát, felhasználtad a szakállát és a csuhét, a csutkáját se dobd ki! Tüzelőanyagnak használhatod, ha nincs hozzá kályhád, hát bográcsozáskor!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?