MANIMÉKER

Ingyen víz a megoldás

A csapadék ingyen van, a vezetékes víz pedig drága, így nem kérdés, hogy érdemes begyûjteni az esővizet. Persze ezen kívül is akad még néhány trükk, amivel olcsóbbá teheted a kertészkedést.
címkék:

 

 

Sokszor nem tudjuk, hogy miért ugrik meg drasztikusan a vízszámlánk. És a legtöbb eseteben nem arról van szó, hogy a törött vezetéken szökik a víz és vele együtt a pénzünk. A csöpögő csapok is cseppről cseppre, percről percre növelik a kiadásainkat. Éppen ezért a Fővárosi Vízművek ide vágó tanácsait is érdemes megfogadni, hogy ne fizessünk többet a kelleténél. Ahol pedig erre módunk van, jellemzően a kertes házaknál, ott valóban gyűjtsük az esővizet , mert annak használatával kevésbé lesz drága az otthon megtermelt zöldség és gyümölcs. Praktikus tanácsban pedig nincs hiány.

Locsolj okosan!

A kifejlett, már több éve virító növényeid kevés locsolással is beérik, inkább csak a fiatal, zsenge palántákat és a veteményesedet - mindenek alőtt a pardicsomot - kényeztesd sok vízzel.

Fogd fel az esővizet!

Helyezz el néhány nagyobb, akár 50 literes hordót a ház körül és ezekbe vezesd bele az ereszcsatornából a vizet. Jól jön majd a felgyűlő mennyiség a legszárazabb hónapokban.

Tudtad?

30-40 nm tetőfelületről 1 köbméter víz gyűjthető össze havonta.

 

Csökkentsd a párolgást!

Kerted legkényesebb növényeit úgy is óvhatod a kiszáradástól, ha a környező talajt 4-5 cm vastagságban fenyőkéreggel borítod. A mulcs üdvös módon a gyomokat is visszaszorítja.

 

Alkalmazz védelmi ültetést!

A növények egymást is óvhatják az erős naptól, a kiszáradástól. Igyekezz úgy palántázni, hogy a szárazságot rosszul tűrők (pl. bazsalikom, padlizsán, saláta) más, nagyobb lombkoronájú növények takarásában cseperedjenek.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?