MANIMÉKER

Így spórolj ezreket vásárlás közben

Néhány okos trükkel meglepően sokat takaríthatsz meg. Eláruljuk, hogyan.

Bevásárlás után órákig azon gondolkozol, hogy fizethettél ennyit? Majd elájultál a kasszánál, amikor az eladó kimondta a végösszeget? A megvásárolt termékek bizony nem maguktól kerültek a kosárba! A tudatos vásárlás nem is olyan nehéz feladat, íme, néhány tipp, hogy spórolj ezreket a nagybevásárlás során úgy, hogy közben semmiről sem kell lemondanod!

1. Legyen egy kereted!

Szabj határt a kiadásaidnak! Legjobb, ha egy füzetben vezeted, mire mennyit költesz egy hónapban. Számold ki, mennyi az, amit szükséges elkölteni, legyen ez egy minimum összeg, és igyekezz ezt nem meghaladni! Adj meg egy reális, maximum összeget is magadnak, amit semmiképpen ne lépj túl!

2. Írj bevásárlólistát!

A tudatos vásárlás alappillére, hogy nem az adott pillanatban döntöd el, mit veszel. Mielőtt elindulsz a szupermarketbe, gondold át, mire van szükséged otthon, mi az, amit esetleg később is megvehetsz, mi lesz a menü a hétvégén.

Nem árt, ha több alternatívában gondolkodsz, amik közül az árak alapján ki tudod választani a leggazdaságosabbat.

3. Figyeld az akciókat!

Mielőtt elindulsz, tájékozódj az akciókról! Tartós élelmiszert például nyugodtan vásárolhatsz ez alapján. Ha pedig valamiről tudod, hogy jövő héten olcsóbb lesz, és nem sürgős megvenni, várd ki, míg kedvezőbb áron jutsz hozzá. De soha, semmit ne vegyél meg csak azért, mert akciós!

4. Ne vásárolj feleslegesen!

Csak azt vedd meg, amire tényleg szükség van. Ne menj be minden nap a boltba! Helyette jelölj meg egy napot a héten, amikor elintézed a bevásárlást. Ha édesszájú vagy, sokat spórolhatsz a nassoláson úgy, hogy nem veszel drága desszerteket. Ezek nagy részét otthon is elkészítheted, párszáz forintból például isteni mikrós sütit varázsolhatsz.

5. Ne az utolsó pillanatban vásárolj be!

Ha megvan a heti bevásárlós napod, ne zárás előtt fél órával robbanj be az üzletekbe! A rohanás és kapkodás a tudatos vásárlás nagy ellensége. Idő kell, hogy alaposan meg tudd fontolni, mit érdemes megvásárolni.

5+1. Vigyél magaddal bevásárlótáskát!

Egy darab papírból készült táskáért több száz forintot kérhetnek el. De ha egyszer megveszed, elteszed, és mindig magaddal viszed, máris pénzt spóroltál magadnak!

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?