MANIMÉKER

Hőségben fillérekből takaríthatsz szőnyeget, kárpitot!

Szeretnéd fillérekből megúszni a kárpittisztítást? A kánikula tökéletes alkalom erre, hiszen pillanatok alatt megszáradhat a kertben, erkélyen a szőnyeg. Olyan praktikákat mutatunk, melyekkel olcsón és gyorsan végezhetsz a kellemetlen házimunkával.

A kárpittisztítás nem tartozik a legkedveltebb házimunkák közé. Nem véletlenül, hiszen rengeteg gonddal, kosszal jár. Ha pedig tisztítóba adod a szőnyeget, az egy vagyonba kerül. Sokan a tavaszi nagytakarításkor, vagy karácsony előtt látnak neki a nagy munkának, de csak kevesen tudják, hogy nyáron a legjobb neki esni a szőnyegnek, kanapénak.

A kánikula segít!

A nyári hőség nagy segítségedre lehet a takarításban. Bár a munka oroszlán része így is rád marad, hiszen súrolni mindenképpen ajánlatos, de

a nagy melegben gyorsabban szárad a szőnyeg, így nem kell attól tartanod, hogy bepenészedik.

Természetes és olcsó szerek!

A legjobb folttisztítók a konyhádban lapulnak. Minek költenél vagyonokat a boltban, ha könnyen és olcsón is megoldhatod otthon.

Ecet

A makacs foltok ellen, 1:1 arányban keverj össze szappanos vizet ecettel. Dörzsöld át vele a szennyeződéseket, majd az egész kárpitot és egyszerűen hagyd megszáradni.

Sör, fehérbor

A kávé- és teafoltok ellen tökéletes fegyver a sör, a vörösborra pedig használj fehérbort. Tökéletesen eltünteti majd a foltokat.

A friss borfoltra szórj szódabikarbónát, majd ha megszáradt porszívózd ki.

Ammónia és bórax

Ezekkel az erősebb szerekkel csak a kevésbé kényes kárpiton próbálkozz. A legjobb, ha kipróbálod egy nem látható helyen, nehogy kárt tegyen benne.

Nagyon makacs, beszáradt foltok ellen keverj össze egy pohár ammóniát két liternyi vízzel és ezzel súrold át a foltokat.

Ha a bóraxot választod, nedvesítsd be a foltot majd szórd rá a port és dörzsöld be. Ha megszáradt porszívózd ki.

Teljes mosás

Ha eltüntetted a foltokat, érdemes átmosni az egész kanapét vagy szőnyeget. A legegyszerűbb megoldás a szappanos  vagy samponos víz. Jól súrold át az egészet szivaccsal vagy kefével és hagyd megszáradni.

A kanapét, ha nem tudod kivinni a szabadba száradni, nem érdemes nagyon átitatni, mert bepenészedhet. A szőnyeget vidd ki a teraszra vagy az udvarra és súrold át, majd öblítsd le a kerti slaggal. Végül akaszd fel és hagyd megszáradni.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?