MANIMÉKER

Hétfőn még sok pénzt nyerhet

Akinek van 10 millió forint 5 évre fölös pénze, az hozzávetőleg 250 ezer forintot nyerhet vagy veszíthet azon, hogy milyen gyorsan lép. Ugyanis 4 százalékról 3,5 százalékra csökkenti május 12-én, keddtől az ötéves futamidejû Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) kamatprémiumát az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK).
címkék:
  • Szerző: Ripost

 

 Aki tehát még a magasabb hozamú ötéves papírokból szeretne vásárolni, annak legkésőbb hétfőn lépnie kell - figyelmeztet a portfolio.hu.

Garantált reálhozam

A 3 és 5 éves PMÁK jelenleg a legnépszerűbb éven túli lejáratú államkötvény, mert a mindenkori hozama az inflációhoz kötött és a vásárláskor rögzített kamatprémiumot a lejárat végéig fixálják. Így a befektetőnek nem kell tartani attól, hogy a futamidő alatt esetleg az infláció elszalad és a hozamot időközben felfalja a pénzromlás. A rögzített kamatprémium garantált reálhozamot jelent. Ráadásul a 16% adót is meg lehet takarítani, ha valaki tartós befektetési számlára (TBSz) teszi az öt éves kötvényt, mert a TBsz számlán lévő értékpapír 5 év után adómentes.

Változás = hozamcsökkenés

Az ÁKK a múlt hét végi diszkrét közleményében erre a befektetők számára kedvezőtlen változásra nem hívta fel a figyelmet, csak a keddtől érvényes kamatprémiumot közölte. Persze, aki eddig is figyelemmel kísérte a PMÁK kondícióit, rögtön feltűnhetett, hogy az eddigi négy százalékról három és fél százalékra mérséklődött a garantált prémium.

Ugyanakkor az ÁKK lépése racionális. Az elmúlt hónapokban egymást érték a PMÁK értékesítéséről szóló siker-jelentések. Ami azt jelezte a kibocsátó számára, hogy ideje felülvizsgálni a kondíciókat. A csökkenő infláció is ebbe az irányba terelte a döntéshozókat, hiszen nem mindegy, hogy 4-5 százalékos inflációra fizetik a 4 százalékos prémiumot, vagy a jelenlegi prognózisban szereplő 3 százalékra.

Kisebb költségvetési teher

Mint ismeretes, az infláció csökkenő pályán van, a jegybanki alapkamat pillanatnyilag 1,8 százalék és elemzők további kamatvágást sem zárnak ki. Ilyen környezetben a banki kamatok is csökkennek, így a költségvetés finanszírozása is olcsóbb lehet az állampapírok hozamának leszorításával.

címkék:
És ezeket olvastad már?