MANIMÉKER

Hamarosan vehetsz magadnak egyszemélyes repülőt

2016 a jetpack éve lesz, ígéri egy új-zélandi cég. A hátunkra csatolható rakéta persze nem lesz olcsó, viszont olyat kínál, amivel valóban le lehet nyûgözni a szomszédságot.

Eddig leginkább kémfilmekből és vakmerő rekorderek nyaktörő kísérleteiből ismerhettük a jetpacket,

azaz a hátra csatolható, sugárhajtóműves szerkezetet. Egy időben a világ fegyveres erőinek egyik kedvenc jövőképe volt a repülő katona víziója, aztán mintha jobb belátásra tért volna az emberiség.

Mindez azonban átmenetinek bizonyulhat, mert az új-zélandi Martin Aircraft Company szerint jövőre sorozatgyártásra kész lesz az egyszemélyes légi jármű. A fejlesztés pillanatnyi fázisában a 200 lóerős, kifejezetten légi felhasználásra tervezett, kétüteműm V4-es erőforrás két burkolt légcsavart hajt meg, amelyek akár ezer méter magasra képesek felemelni utasukat.

A harminc perces üzemidő és a 70 km/órát alig meghaladó végsebesség persze behatárolja a szerkezet gyakorlati felhasználhatóságát. Egy tankolással ugyanis így legfeljebb 17 kilométert tehetünk meg egy irányban, ha aztán nem szeretnénk gyalog hazacaplatni, miközben tehertaxit hívunk az impozáns megjelenésű szerkezetnek, amely könnyített, alumínium és szénszálas váza ellenére bizonyára több mázsát nyom.

A jetpack persze elsősorban nem is polgári felhasználásra készült – bár mekkora poén volna reggelenként egy ilyennel leszállni a parkolóban! –, a cég elsősorban mentőszolgálatok, tűzoltók és egyéb, gyors bevetést és nagyfokú mozgékonyságot igénylő testületek megrendeléseiben bízik. És persze az unatkozó gazdagokéban is: a jövőre debütáló civil kivitel várható ára 150 000 dollár. Nem tudjuk, az összeg új-zélandi vagy Egyesült Államokbeli valutában értendő; előbbi 28,9, utóbbi 42,5 millió forintnak felel meg, de azt gondoljuk, ezen a szinten ez már részletkérdés.

Ja, igen, mielőtt pánikolnál: a jetpacket ejtőernyővel is felszerelték.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?