MANIMÉKER

Elázott a strandon? Széttépte a kutya? Így mentsd meg a pénzed!

Vagy véletlenül kimostad? Nem kell elsiratnod! Elmondjuk, mit kell tenned, hogy ne veszíts rajta!
  • Szerző: Ripost

Mit lehet kicserélni?

A Magyar Nemzeti Bank minden olyan pénzt kicserél, amiről megállapítható, hogy mi volt eredetileg, de papírpénzek esetében a bankjegy több mint felének meg kell lennie. Szóval hiába találsz egy húszezres-csücsköt, az sajnos nem ér kétezer forintot.


Elszíneződött, lekopott vagy sérült érméket akkor cserélnek ki, ha láthatóan nem direkt rongálták meg, azaz nem vágták félbe vagy nem fúrtak bele lyukat, hogy mondjuk medál lehessen belőle.

Ha túl sok aprópénz gyűlt össze a malacperselyben, annak sem szoktak örülni minden pénztárban, érdemes tehát kezelhető mennyiségű bankóra váltani.

Postán vagy bankban is intézheted

De nem mindegyikben!

Egyrészt pénzt kérhetnek érte: papírpénz esetében a beváltott érték maximum 5%-át, érmék esetében legfeljebb a 10%-át, ráadásul a darabszám is limitált: 50 vagy 100 darabig kötelesek elfogadni és kiadni a pénzt.


Másrészt nem minden bankfiók és postahivatal vállalja ezt, városonként csak egy fiókban kell ezt kötelezően megtenni. Ezért indulás előtt érdemes a honlapjukat megnézni vagy az ügyfélszolgálatot felhívni, hogy hová is indulj a zacskónyi apróval.

Ha tényleg felismerhetetlen:

Akkor sincs minden veszve! Az MNB-hez kell eljuttatnod (ezt megteszik helyetted a bankfiókok vagy a posta), ott pedig egy szakértői bizottság fogja megvizsgálni. Õk mondják ki a végső szót: megállapítható-e, hogy mi volt az a pénz újkorában és mennyit ér így sérülten.

Ha viszont hamis vagy bűncselekményből származó, akár biztonsági festékkel jelölt pénzt küldesz be, számíts rá, hogy ott fogják a nyomozás végéig, és téged is elővesznek, hogyan jutottál hozzá!

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?