MANIMÉKER

A nap süt, tzaziki van. Üzent a válságról a befektetési bankár

Nem lát semmi rendkívülit a görög krízis helyszíni tanulmányozása ellenére Zsiday Viktor, magyar befektetési bankár.
  • Szerző: Ripost

A nap süt, tzaziki van, viszont a bankok nem nyitnak ki – üzente a nyaralást is információszerzésre használó pénzügyér. Privát közvélemény kutatása szerint szombaton a görögök igent fognak mondani az EU javaslataira és hamarosan megnyugszanak a kedélyek.

 

Semmi izgalmas: a nap süt, tzaziki van, bankok viszont nem lesznek holnap

- üzente a görög tengerpartról tegnap este Zsiday Viktor, az egyik legismertebb és legsikeresebb magyar befektetési bankár. Hol nyaraljon egy befektetési szakértő a legújabb pénzügyi válság tetőzésekor, ha nem a görög tengerpartnál?

Zsiday Viktor talán a nagyközönség számára nem annyira ismert, mint Dundika, vagy Alekosz, de ha pénzről, befektetésről van szó érdemes rá figyelni. Az egyik legnagyobb elismertségnek örvendő Concorde Értékpapír tanácsadó partnere, s emellett saját, tőzsdén jegyzett befektetési cégét vezeti, a Plotinust. Döntései sok tízmilliárd forint sorsát befolyásolják. Nem csak a pénzügyi folyamatokról van megfontolandó véleménye, hanem jó kommunikátor is. Blogját sok befektető kíséri figyelemmel. Aki maga intézi a pénzügyeit, jól teszi, ha időnként elolvassa.

Ha valaki nem ijed meg attól a szótól, hogy „likviditás”, (nagyjából azt jelenti: fizetőképesség), Zsidaytól két perc alatt megtudhatja a görög válság lényegét.

 

 

A mostani, élvezetes stílusú helyzetjelentésében keresetlen egyszerűséggel kommentálja a görög bankokból kimenekített irgalmatlan mennyiségű pénz ok-okozati összefüggését:

ki az a hülye, aki egyetlen fillért is tartott még görög bankban?!

Mint igazi befektetési bankár, a napi események mögött is a jövőt kutatja Zsiday. Írása végén tett egy fontos jövendölést: privát közvélemény-kutatása szerint a görögök szombaton elfogadják a népszavazás keretében az EU csomagját.

Ha így lesz, a görög válság is egy lesz az elmúlt években már túlélt krízisek sorában, amelyek után mindig visszatalált a pénzügyi világ a hétköznapok megszokott medrébe.

Leginkább nehéz helyzetben jelenleg a nyugdíjasok vannak. A hó végén esedékes járandóságukért hétfő reggel hiába várakoztak a Nemzeti Bank zárva lévő fiókjai előtt. Délután azt a hírt közölték velük, hogy csütörtöktől napi 240 eurót felvehetnek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?