LEHÚZÁS

Virsliteszt - Nem mindegy, mit veszel szilveszterre!

Hamarosan itt a szilveszter, és hagyományosan az újév első perceiben, a pezsgő után előkerülnek a virslik is, némi mustárral. A nagy ünneplésben alighanem fel sem tûnik, hogy mibe harapunk bele, de még ilyenkor is érheti az embert kellemetlen meglepetés!
címkék:
 • Szerző: Ripost

A virsli nem csak az ünnepek tartozéka, hiszen nem telik el hét, hogy az ember ne enne meg egy párat reggelire, esetleg vacsorára. Azt is tudjuk, hogy az üzletek polcain egyre több "ipari hulladéknak" is alig nevezhető termék jelenik meg, amit még a kutyák is csak hosszas fenyegetés után hajlandóak megenni.

„A hagyományos (jó minőségű) virsli alapanyaga a húspép és a víz, emellett fűszereket tartalmaz, ezt a pépes keveréket bélbe töltik (többnyire juh vékonybelébe), főzik és esetleg füstölik. A pépesítésnek köszönhetően a végtermék egységes szerkezetű és színű.

De hogyan válik olcsóvá egy virsli?

Az élelmiszeriparban számos "olcsítási" eljárást használnak, mivel az élelmiszerkönyv nagyon laza követelményeket támaszt a virslivel szemben: hús helyett mechanikailag szeparált (csontokról leválasztott) húst használnak, az előírt fehérjetartalmat szójafehérje, vérplazma(!) hozzáadásával növelhetik, fűszerek helyett fűszerkivonatokat vagy fűszeraromát használnak, az alacsony hústartalom miatt a színezéshez nitrites vért(!) vagy egyéb színezékeket, a húsíz fokozására glutamátot, ribonukleotid-származékokat és egyéb ízfokozókat használnak, bél helyett műanyagba töltik, ami a füstölést nem teszi lehetővé, ezért azt esetenként a péphez adott füstaromával imitálják. Egyszóval minden szemetet beletesznek!

De lássuk, hogy mi a helyzet! Vajon tényleg a drágább virslik a legjobbak, vagy azokból is kicsalják a belevalót?

A Pénzcentrum.hu munkatársai az újév közeledtével letesztelték a jobbfajta, magasabb hústartalmú, roppanós virsliket. Végül összesen 10 féle húsrudacskát sikerült összeválogatniuk, és ezeket vették górcső alá. Természetesen a minőségi termékek ára jóval a hagyományos- virsli-árak fölött volt. A legolcsóbb tesztelt virslinek is 1400 forint volt kilója, míg a legdrágább majdnem 3000 forintba fájt. 

Ezeket a virsliket tesztelték:

 • Bécsi virsli (ALDI) 400g/ 899 Ft
 • Baroni (Lidl) 200g/ 279 Ft
 • Pikok (Lidl) 500g/ 999 Ft
 • Dulano (Lidl) 400g/ 899 Ft
 • Linessa (Lidl) 400 g/ 899 Ft
 • Zimbo 400g/ 899 Ft
 • Bécsi virsli (CBA) 400g / 965 Ft
 • Kométa 1000g/ 1999 Ft
 • Pápai 400g / 599 Ft
 • Pick 275g / 789 Ft

Idén, az íz mellett pontozták az állagot, a külcsínt, és az ár-érték arányt.

Ezeket figyelembe véve a drágább kategóriájú virslik tesztjén a pálmát idén a Zimbó, utána pedig a Kométa virslije vitte! Ízben a Pikok bizonyult a legjobbnak...

Ehhez képest tavaly a Linessa nyert, a Spar Frankfurti a második volt, a harmadik helyre pedig a Tesco Bécsije került.

Sajnos általános jelenség, hogy a jól megszokott termékek minősége is időről-időre változik, így nincs tuti recept arra, hogy mindig a legjobbat vegyük meg! Idén viszont ez a lista az irányadó!

Az olcsó virslikről pedig jobb nem is beszélni, hiszen mindannyian tudjuk, hogy sok hús nincs bennük,  hosszasan tudnánk panaszkodni róluk...

Forrás: penzcentrum.hu, mindmegette.hu

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?