LEHÚZÁS

Vége a jó világnak! Jön a netes letöltési korlát!

Amerikában már azt pedzegetik, hogy be kéne vezetni a letöltési korlátot. Aki többet netezik, fizessen is többet! Ha pedig valamivel több pénzt lehet kihúzni az emberek zsebéből, az pillanatok alatt elterjed a világon!
  • Szerző: Ripost

A legnagyobb amerikai internetszolgáltató már teszteli új csomagját, amely csak 300 gigabájt adatforgalmat tartalmaz (ez kb. 100 órányi, jó minőségű filmezésnek felel meg). Az ezen felüli letöltésért, 50 gigabájtonként 10 dollárt (2870 forint) kell majd fizetni. 

A fentieket Brian Roberts, a Comcast elnöke mondta a Business Insider's konferenciáján. Szerinte, ha valaki többet használ, mint mások, többet is kell fizetnie! Persze ő könnyen beszél...

A limit bevezetése mögött az áll, hogy egyre több internethasználó lépi át a 300 gigabájtos adatforgalomat. Amerikában egyre népszerűbbek az internetes tévék, amelyek akár egy óra alatt 3 gigabájt adatforgalmat generálnak. Az eddigi 8 százalékról drasztikusan nő azoknak a felhasználóknak a száma, akik 300 gigabájtnál többet használnak letöltésre havonta - írta az Origo.

A netes cégek viszont ettől vérszemet kapnak. A jól ismert kereskedelmi taktikát alkalmazzák, miszerint, ha valami jól fogy, annak fel kell emelni az árát! Most ezt láthatjuk ebben az újnak mondott ötletben is. Ha pedig egy másik szolgáltató azt látja, hogy valaki egy ilyen pofonegyszerű lehúzással vagyonokat zsebelhet be legálisan, akkor felteszi magának a kérdést, hogy ő miért ne tehetné meg?

Ha az amerikai modell jövedelmezőnek tűnik majd, akkor pillanatok alatt el fog terjedni a világon, így nálunk is. Hamarosan már csak a net aranykoraként fogunk emlékezi erre az időszakra, amikor egy korlátlan csomagért tényleg korlátlan adatforgalmunk volt, szinte fillérekért!

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?