LEHÚZÁS

Többen repülnek a Deutsche Bank tisztikarából

Legalább 29 alkalmazottjának útilaput köt a talpára a Deutsche Bank azok után, hogy a pénzintézet óriási bírságot kénytelen kicsengetni bankárai manipulációi miatt.
  • Szerző: Ripost

Most már biztos, hogy irdatlan nagyságú, 2,5 milliárd dolláros bírságot kell fizetnie a Deutsche Banknak, mert alkalmazottai hosszú időn át manipulálták a londoni bankközi kamatláb, a Libor (London Inter-Bank Offer Rate) értékét. Ez az alapja annak, hogy egy adott napon milyen kamatok mellett vehetnek fel rövid futamidejű hitelt a bankok. Ezzel esetenként dollár milliókra rúgó kárt okozhattak az ügyfeleknek.

Lesznek változások

A pénzintézet most szerkezetátalakításon megy át, jelentette be Bank két társ-vezérigazgatója, Ansu Dzsain és Jürgen Fitschen.

 Az euronews.com értesülése szerint a csalásban a Deutsche Bank legalább 29 alkalmazottja részt vett, köztük menedzserek és brókerek – akiknek többsége Londonban, Frankfurtban, New Yorkban és Tokióban dolgozott. A peren kívüli megállapodás részeként a bank elbocsátja a csalásban érintett alkalmazottait.

Mások is besározódtak 

Régóta húzódó ügy végére kerül most pont. A visszaélésekre 2012 után derült fény, amikor a Barclays elindította a máig tartó bankbírságdominót. A szóban forgó banknak 290 millió fontot kellett fizetnie a brit pénzügyi felügyeletnek az irányadó bankközi kamatláb manipulálása miatt. Később a felügyeleti hatóság hasonló okból elmeszelte az RSB-t és a svájci UBS-t is. Esetükben 390 és 940 millió fontra rúgott a bírság.

És ezeket olvastad már?