LEHÚZÁS

Suzukid van? Akkor kattints!

Azt gondolnánk, hogy a BMW vagy az Audi a legkedveltebb márka az autótolvajok körében. Az utóbbi 4 év adatai szerint így fest a dobogó: Suzuki, Volkswagen, Opel. Hol vagyunk a legnagyobb veszélyben, hogyan védekezzünk? Jöjjenek a válaszok.
címkék:

A legtöbb járművet Budapesten lopják el, vidéken gyakoribb a kocsik feltörése. Az olcsóbb márkákat viszik inkább, mert könnyen eladható alkatrésznek, szinte lehetetlen beazonosítani és általában gyengébb védelmi rendszer van telepítve ezekbe az  autókba.

Az összes eset 60-70 százalékát Budapesten jelentik be minden évben.  A fővárosban majdnem minden kétszázadik autóra jutott egy lopás tavaly, míg országosan csak minden 770-re.

 

Az autólopások zöme hajnali kettő és négy között történik

Minden évben változnak a trendek. 2014 egyik legnépszerűbb típusa a Suzuki SX4 volt, de például az örök kedvenc Astra kiesett a top10-ből, ám ez nem jelenti azt, hogy fellélegezhetnek az Astra-tulajok.

Az ellopott autók több mint 30%-a metálszürke volt ebben az évtizedben.

Az utóbbi 4 és fél év két legtöbbet lopott márkája a Suzuki Swift és a Renault Megane. De a Volkswagen és Opel típusokat is nagyon viszik a tolvajok.

Ha azt gondolnánk, hogy az autólopási technikák úgy működnek, mint a filmekben, akkor nagyot tévedünk. Az egyik leggyakoribb mód az, hogy a táskánkból, zsebünkből vagy a lakásunkból tulajdonítják el a slusszkulcsot.

Másik népszerű technika a multifrekvenciás rádióadó. Ezt a módszert főleg parkolókban, bevásárlóközpontokban szokták alkalmazni. Ezzel az eszközzel meg tudják zavarni a tulajdonost, aki azt hiszi, hogy bezárja a kocsiját, ezután csak odasétálnak, és minden erőfeszítés nélkül kinyitják az autót.

 Az óbudai Flórián téren és környékén szintén óriási parkolókat találunk a panelházak közt, innen rengeteg kocsi tűnik el, és legalább 3-4 lopott itt pihen.

Hogyan védekezzünk?

Először is fontos, hogy készüljünk fel a legrosszabbra és kössünk olyan biztosítást, ami a teljes kárigényt megtéríti. Ennek a biztosításának  vételár biztosítás (GAP – Guaranteed Asset Protection) a neve, ezt a biztosítást a hitelre vásárolt gépjárművekre külön ajánljuk.

 Egy 10 százalékos önrészű Casco biztosítás mellett egy 6 milliós vételárú autó után – amelynek a forgalmi értéke a káresemény időpontjában 1-2 évesen már csak 4 millió volt – a károsult csak 3,6 millió forint kártérítésre számíthat.

Forrás:

www.vezess.hu

www.totalcar.hu

www.privatbankar.hu

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?