LEHÚZÁS

Saját blogján mondott le ma a pénzügyminiszter

A görögök hatalmas fiesztával ünnepelték az EU követeléseinek 61 százalékos elutasítását. A szavazók a kormány álláspontját erősítik, de a görög pénzügyminiszter ma reggel bejelentette lemondását. A Grexit több száz milliárd eurós veszteséget jelentene az uniónak, amelyből legnagyobb részt a német adózóknak kell majd lenyelniük.
  • Szerző: Ripost

Blogjában jelentette be ma reggel Jannisz Varufakisz görög pénzügyminiszter, hogy távozik. Magyarázatként annyit közölt, hogy néhány euróövezeti pénzügyminiszter jelezte, a népszavazás megrendezésének bejelentése után, jobb lenne a görög miniszterelnöknek, ha ő már nem lenne pénzügyminiszter. 

Az, hogy Varufakisz eleget tett a kérésnek, arra utal, hogy a görög kormány folytatná a tárgyalásokat és valamifajta megegyezésben reménykedik.

Hétfő hajnali fieszta

Hatalmas fiesztával ünnepelték a görögök mára virradóra a népszavazás eredményét. Hatvan százalékot meghaladó arányban a „nem”-ek győztek. Ezzel lényegében elutasították az Európai Unió megszorítási javaslatait. Az eddig megismert brüsszeli nyilatkozatok szerint a hitelezők feltételeinek elutasítása azt jelenti, hogy nem kaphatnak több pénzt a görögök. Ha így lesz, akkor bekövetkezik a hetek óta lebegtetett Grexit, azaz Görögország kilép az eurozónából és visszaállítják a drahmát.

A németek veszíthetik a legtöbbet

Keddig azonban semmi sem biztos. Akkor az Eurocsoport, valamint az unió állam- és kormányfői is rendkívüli ülésen vitatják meg a görög krízis megoldásának lehetséges forgatókönyvét. A végleges szakítás az unió országainak iszonyatos veszteséget jelentene. Az egyik legnagyobb elemzőház a legszűkebben vett közvetlen veszteséget 227 milliárd euróra taksálja, de megjelentek már kétszer ekkora számok is. A legnagyobb vesztes minden valószínűséggel Németország lenne, és szorosan követi Franciaország.

Presztízsveszteség

A jövő hónap végéig 12 milliárd eurónyi hitele jár le a görögöknek, addig ezt vissza kellene fizetni és az ország lakosainak pénzigényét is finanszírozni kellene.

Az EU döntéshozóit a közvetlen pénzügyi veszteség elkerülése a megegyezés irányába kényszeríti, de azon felül, hogy hatalmas presztízsveszteség lenne, ha visszakoznának, más okok miatt is meg kell gondolniuk a továbbiakat. Ugyanis ha engednek a görögöknek, azzal precedenst teremtenének és bátorítanák a szintén nagymértékben eladósodott spanyolokat, portugálokat arra, hogy ne vegyék túl komolyan a rájuk háruló hiteltörlesztés terhét.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?