LEHÚZÁS

Rengeteg az életveszélyes gyerekruha! Így ismerd fel a silány terméket!

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság laboratóriumi vizsgálatán a ruhácskák és cipők 86%-a megbukott! A strasszok és zsinórok fulladást okozhatnak, a rossz cipők deformálják a pici lábakat.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A hatóság évek óta vizsgálja kiemelten a gyerekruhákat: ezekből megdöbbentően sok a veszélyes. A legtöbb ilyen termék a Távol-Keletről érkezik, de Törökországban is gyártanak ijesztően silány babaholmikat.

Mire figyelj?

Főleg a díszekre: a strasszok, gyöngyök többségét csak ragasztják, ezeket pedig akár az apró praclik is könnyen le tudják szedni a ruhákról. Márpedig ami pici, színes és csillog, azt nagy eséllyel a szájukba is fogják venni a 3 év alattiak, ezek pedig könnyen fulladást okozhatnak. Ha nem is nyeli félre a gyerek a gyöngyöt, akkor sem szeretnéd, ha fröccsöntött műanyag dolgok kerülnének a gyomrába.

Veszélyes zsinórok: ha egy kapucniba, vagy derékba fűzött zsinórt ki lehet húzni, azt majdnem biztosan ki is fogják húzni a kicsi kezek. Nem kell a legrosszabbra gondolni: elég, ha a nyaka helyett a karjára vagy a lábára tekeredik szorosan és máris kész a baj.

Hogyan válassz?

Ragasztott díszek helyett keress olyat, ami oda van varrva a ruhához, mint egy gomb, és mielőtt ráadod a gyerekedre, egyenként próbáld ki, hogy rendesen tartanak-e.
A fűzős holmik helyett válassz cipzárral vagy tépőzárral működő nadrágot és kabátkát – ezeket ő is könnyebben meg tudja tanulni kezelni.

A jó cipő nagyon fontos!

Tudjuk, hogy a gyerekcipők pofátlanul drágák, ráadásul 3 hónap alatt kinövi őket a delikvens, de a rossz cipők el is deformálhatják a lábát! Az orrnál túl szűk, túl merev talpú vagy túl puha kérgű cipők tönkretehetik a tipegő babák lábát, mert az ő csontjaik még túl könnyen alkalmazkodnak a káros kialakításhoz is.

A fogyasztóvédelem a vizsgálaton elbukott cipők és ruhák listáját is közzétette, így bárki átböngészheti, hogy vásárolt-e belőlük.
 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?