LEHÚZÁS

Ravasz trükk: Így törik fel a telefonodat, így lopnak el mindent!

Nemzetközi banda támadja az okostelefonok tulajdonosait. Ha nem vigyázunk, nem csak a telefonunkat bukhatjuk el, hanem a személyes adatainkat, számlaszámunkat is. Vagyis rengeteg pénzt. Fokozott a veszély, ha nem aktív a zárkód vagy az ujjlenyomat beléptetési funkció.

Egy átlagos telefonhasználó egy nap mintegy 30-szor veszi elő a telefonját, és alkalmanként 2 másodpercet bíbelődik a zárkóddal. Ez így egy nap 1 perc, egy évben több mint 6 óra.

Sokan éppen ezért úgy hiszik, hogy a zárkód, és az ujjlenyomat beléptetési funkció használata  időt és energiát pocsékoló dolgok, de arra nem gondolnak, hogy ők is elveszíthetik, tőlük is ellophatják a telefonjukat.

Szabad út a pénzedhez

Ekkor pedig már hozzáférhetnek képeidhez, névjegyeidhez, amivel adott estben zsarolható vagy.

A másik veszély, ami bekövetkezhet, az iCloud fiók feltörése.

Az iCloud azonosító olyan, mint a személyid, csak digitális mivoltának köszönhetően sokkal több adathoz (jegyzetek, fényképek, levelezési listák), és adott esetben a bankszámládhoz történt hozzárendelésekkel a pénzedhez is zöld utat enged.

 

Az újabb csapás akkor ér, amikor mondjuk a telefon ellopásának másnapján e-mailt és sms-t kapsz az Apple-től, hogy megvan telefonod. Az e-mail, és az onnan hivatkozásként a honlapra mutató link pont olyan, mint az eredeti, amilyet az Apple küldene. A telefon helyzetének megadásához arra kér, hogy lépj be az iCloud fiókodba. Ha ezt megteszed, akkor elbuktál. Amikor ezt tapasztalod, azonnal változtass meg minden jelszót és biztonsági kérdést.

Ne dőlj be adathalász honlapoknak, az igazi honlapra mutató link felé lépve az egérrel látszik a tényleges url-cím. Ha e helyett valami mást látsz, akkor tudd, hogy hackerek lesnek rád.

 

.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?