LEHÚZÁS

Rákkeltő lenmagolaj a magyar üzletek polcain

Túl sok rákkeltő anyagot találtak a német hatóságok egy nálunk is kapható lenmagolajban. Az olajat az üzlet már levette a polcairól, az eddig eladott termékeket visszaveszik.
  • Szerző: P. B.

Határérték feletti PAH (policiklusos aromás szénhidrogén) tartalom miatt elrendelték a 250 ml-es Schneekoppe márkajelzésű étkezési lenmagolaj kereskedelmi forgalomból történő kivonását. A terméket Magyarországon a Müller Drogéria Magyarország Bt. forgalmazza. A kifogásolt tételek az üzletek polcairól már lekerültek, a fogyasztók a megvásárolt termékeket visszavihetik az üzletekbe - hívja fel az érintettek figyelmét a NÉBIH.

A termékvisszahívás kizárólag az alábbiakat érinti:

Schneekoppe étkezési lenmagolaj (Leinöl Klassik, kaltgepresst) Minőségmegőrzési idő: 12/05/2016 Kiszerelés: 250 ml

Schneekoppe étkezési lenmagolaj (Leinöl Klassik, kaltgepresst) Minőségmegőrzési idő: 06/08/2016 Kiszerelés: 250 ml

A több európai tagállamot, köztünk hazánkat is érintő riasztás az EU élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors veszélyjelző rendszerén (RASFF) érkezett.

A termékben a német hatóság határérték feletti mennyiségben mutatott ki benzolszármazékokat (PAH). A PAH-ok több száz kémiailag rokon, különböző szerkezetű és toxicitású vegyület csoportját jelentik, amelyek a környezetben tartósan megmaradnak. Az anyagok szervezetbe kerülése - genotoxikus rákkeltő tulajdonságuk miatt - nem kívánatos. A bevitel azonban nem kerülhető el, de az ésszerűen elérhető legalacsonyabb szintre kell szorítani.

A szennyezett lenmagolaj egyszeri vagy rövid távú fogyasztása valószínűsíthetően semmilyen tünetet nem okoz.

Az üzletlánc önkéntesen kivonta a forgalomból a tételeket, és megkezdte a vásárlókhoz eljutott termékek visszahívását is.

Forrás: NÉBIH, Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?