LEHÚZÁS

Öröm mára: egyelőre nem drágul a benzin!

Úgy tûnik, tényleg bízhatunk abban, hogy egy darabig nem ugrik meg a benzin ára. A világpiacon legalábbis stagnálást jósolnak. Persze az itthoni benzinár erősen függ a forintárfolyamtól is.
  • Szerző: Ripost

 

 

Ami rossz hír az olajiparban érdekelt befektetőknek és az ágazat munkavállalóinak,

az jó hír az autósoknak!

A Morgan Stanley elemzői tartósan nyomott olajárat jeleznek. Mások szerint az olajár hamarosan padlót fog, és azt követően elkezdődhet egy újabb áremelkedési ciklus. Nagy kérdés persze, mikor lesz az a bizonyos fordulat.

 

Az elmúlt hónapok áresése miatt az olajvállalatok drasztikusan lefaragták kiadásaikat: csökkentették az új olajmezők kutatására fordított összegeket, október óta a fúrótornyok száma 42 százalékkal csökkent; a tőzsdén jegyzett olajcégek világszerte 129 milliárd dollárt faragtak le a beruházásokból,70 ezer embert pedig elbocsátottak.

Ebben az időszakban az olajipari részvények ára 35 éves mélypontra zuhant, amiből a Morgan Stanley szakértői azt szűrték le, hogy itt az ideje az olajtársaságok részvényeit vásárolni egy hamarosan elkezdődő felértékelődés reményében – közölte a Bloomberg.   

Idehaza az olaj világpiaci ára mellett a forint árfolyama befolyásolja a benzinárat, így a hazai autósoknak a Morgan Stanley prognózisának beteljesülése mellett az erős forintnak kell drukkolni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?