LEHÚZÁS

Óriási átverés: rejtélyes hívások Afrikából!

Megcsörren a telefon, majd egy csengetés után elhallgat, csak a nem fogadott hívás jelzése marad a készülék kijelzőjén. Ha + 235-ös, vagy 238-as számról hívnak, ne vedd fel, ne hívd vissza. Fél Magyarországot hívták már mindenféle távoli, egzotikus országból.
  • Szerző: T.D.

Sokunkkal megesett már, hogy megcsörrent a telefonunk, és utána megszakadt a vonal. Ilyenkor a gyanútlan fél sokszor visszahívja a kijelzett számot, ami egy afrikai szolgáltatóhoz kapcsolódik. Ez percenként 500 forintunkba is kerülhet.

"A csalók percenként 150 és 400 forint között kereshetnek, ami elég szép pénz, ha naponta több száz visszahívást kapnak."

Na de, hogy működik?

Bárki vehet bármilyen telefonszámot az interneten, jelen esetben afrikait.

 A csalók elérik a megcsörgetéssel, hogy visszahívják őket.

A visszahívás során kialakul egy nemzetközi vonal a szolgáltatók között, akik közvetítik a hívást a célországba. Ez Afrika esetében 4-5 különböző szolgáltatót is igénybe vehet, akik mind rárakják a közvetítésért a maguk 50 forintos hasznát.

A célországban a szolgáltató levesz 180 forintot, amiért továbbította a hívást az interneten beszerzett szám tulajdonosához.

A csaló olyan szerződéssel vette meg a szolgáltatótól a számot, hogy a bejövő nemzetközi hívásokból részesedét kap. Ha emelt díjas számot választ, ez a részesedés még nagyobb lehet.

Trükk a trükkben, hogy sokszor, miután felvették a telefont, továbbra is a kicsöngés hangja szól, így akár több percnyi hívásdíjat is bezsebelhetnek.

Soha ne hívjunk vissza plusz kétszázharminc-akárhánnyal kezdődő telefonszámot!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?