LEHÚZÁS

Nem hajtottál gyorsan, mégis megbüntettek?

Egy minapi eset tanulsága szerint nem mindenható a traffipax! Gyorshajtás miatt bírságoltak meg egy nyugdíjas nénit, aki az adatok szerint száz kilométeres óránkénti sebességgel száguldozott Gyula belterületén. Vajon hány ilyen ügy lehet?
  • Szerző: Ripost

 

Ugye veled is előfordult már, hogy erős kételyt éreztél, amikor kézhez kaptad a gyorshajtás miatt kiszabott bírságot? Végiggondoltad újra az egészet, és szinte biztos voltál benne, hogy nem mentél annyival, mint ami a papíron áll. De vajon tévedhet-e a traffipax?

A gyulai nyugdíjas néni ügye tényleg sokakat felháborított. A totalcar.hu szakújságírója utánajárt az esetnek és arra jutott, hogy bizony, a darabonként 5,7 millió forintért beszerzett új, csoda-traffipaxok sem tévedhetetlenek.

Éppen ezért érdemes résen lenned! Ha úgy érzed, igaztalanul büntettek meg, figyelj az esetleges árulkodó jelekre, melyek alapján arra lehet következtetni, hogy valami nem stimmel a sebesség meghatározásával.

A totalkar szerzője a gyulai nyugdíjas néni traffipax fotóinak kapcsán a következő hibákat észlelte, ezekre érdemes neked is odafigyelned :

  • A traffipax a négy fotó egyikén sem jelezte az autó rendszámát;

  • Feltűnő, hogy a négy kép közül csupán egyiken szerepel egyszerre az autó távolsága és sebessége;

  • Egyetlen olyan kép sincs, amelynek a közepén szerepel az autó, pedig a traffipax elvileg ott mér. Vagyis a rendőrségnek nincs olyan felvétele az autóról, amelyről feltételezhető, hogy valóban az ő sebességét mérték és nem valami teljesen mást.

A legnagyobb gond mégis az, hogy

egyetlen olyan kép sincs, amelynek a közepén szerepel az autó, pedig a traffipax elvileg ott mér.

- állapította meg a szerző, miután áttanulmányozta az állítólagos szabálysértésről készült fotókat. Nem kizárt, hogy a mérési hiba úgy keletkezik, hogy mérés közben megmozdítják az egyébként precíz eszközt.

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?