LEHÚZÁS

Negyedmilliárdos bírság a Telenornak

Jogsértő volt a Telenor tavaly júliusban végrehajtott áremelése a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság határozata szerint. A telefontársaság fellebbez az első fokú döntés ellen. A hivatal a vezérigazgatót is elmarasztalta.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Egyoldalúan és jogsértő módon drágította szolgáltatásait a Telenor mobil telefontársaság – ezzel a megállapítással zárta a felügyeleti eljárást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. Első fokon 250 millió forint bírságot szabott ki a hivatal. A társaság fellebbez.

Meglepő euróárfolyam

A szolgáltató tavaly júliusban egyoldalúan módosította az egyéni előfizetői szerződéseket, a díjemelést pedig utólag a körülményekben beállt változásokkal indokolta. A szolgáltató ezt egyrészt az ingatlanbérleti árak infláció miatti emelkedésével, másrészt az euró/forint árfolyamváltozás miatti költségnövekedéssel,

 

 

harmadrészt pedig az elektronikus hírközlésről szóló törvény és a végrehajtási rendeletek változásaival – mint pl. egyedi előfizetői szerződés felépítése, új kötbérlogika bevezetése, számhordozás átalakításának szükségessége – támasztotta alá.

Gyenge magyarázat

Az indoklás ingatagnak tűnik, hiszen tavaly sem az infláció, sem az ingatlanpiac árai nem mozdultak el látványosan a prognózisokhoz képest, így aligha nevezhető váratlannak.

Az euró árváltozására szintén nem szerencsés a „váratlan” jelző alkalmazása, mert azt már egy devizahitellel megperzselődött bölcsész doktor is megtanulta, hogy bizony, az árfolyamok változékonyak. Egy nemzetközi cégnél pedig kell, vagy kellene lennie olyan pénzügyi szakembernek, aki képes a „váratlan” árfolyammozgások kiegyensúlyozására.

A hatóság a bírság meghatározásakor figyelembe vette, hogy a Telenor 2010 óta több esetben módosította egyoldalúan a szerződési feltételeit, s ezek a vizsgálatok során rendre elbuktak.

 

Folyatás másodfokon

A Telenor álláspontja szerint mindenben a hatályos törvények megfelelően járt el, ezért a hatóság döntésével nem ért egyet, az ellen fellebbezni fog.

A cég nyilatkozata további okokat is felsorol az áremelés indokaiként. Ezek között az Európában egyedülálló mértékű beruházások éppúgy szerepelnek, mint az államnak fizetett adók.

 

„A Telenor árbevételeinek mintegy harmada kerül különböző közterhek formájában az államkasszába és a magyar távközlési különadó mértéke meghaladja például a tömény szesz és a dohánytermékek jövedéki adóját” – védekezik a szolgáltató.

A hwsv.hu szakportál kiemeli, hogy a most kiszabott negyed milliárdos bírság eddig példátlan a szektorban, noha az összeg eltörpül a Telenor 157 milliárdos tavalyi árbevétele mellett.

 

A versenytárs is fizetett

Az idén a legnagyobb versenytárs, a Telekom is kénytelen volt két ízben bírságot fizetni. A kiszabott 65, illetve 160 millió forint megközelíti a Telenorra rótt summát. Az elmarasztalt cégek vezérigazgatóinak szintén a pénztárhoz kell fáradni: 500 ezer, illetve 2 millió forintjuk bánja a szabálytalanságokat.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?