LEHÚZÁS

Nagy átverés vagy jó ötlet a kupongyűjtés?

Spórolni, okosan vásárolni, megragadni a kínálkozó lehetőségeket nem rossz dolog. Azonban nem árt vigyázni, mert sok szimpatikus akció mögött rászedés vagy épp akár anyagi veszteség is rejtőzhet.

A kapzsiságra hajtanak

Nagyon sok kupont kiadó cég az emberi kapzsiságra alapoz. Hiszen ki ne szeretné, ha több marad a pénztárcájában? Amikor meglátsz egy 70 %-os feliratot, nem gondolsz bele, hogy a szolgáltató teljesen biztos abban, hogy te csak a számokra fókuszálsz.

Jó tudni, hogy a kupon még a nagy kedvezmény ellenére is nyereséget hoz a kibocsájtójának.

Hiszen egy üzletet senki sem szeretne veszteséggel zárni. Tehát jól nézd meg mindig a gyanúsan kedvezményes árucikkeket, mert nem biztos, hogy te jársz jól!

Marketing játék a vevőkkel

Tedd a szívedre a kezed, ha egy termék mellé ajándékot is kapsz, szívesebben megveszed, még akkor is, ha maga a termék drágább, nem igaz? Jó, ha tudod, sokszor az áru értékébe be van építve az ajándék ára is, tehát a kupon és az akció csak érzéki csalódás.

 „Bízz bennünk, nekünk fontos, hogy minél többet megtakaríts.”

Erre a mottóra építenek a cégek, vagyis akciókkal szeretnék elérni, hogy a vevő bizalommal forduljon feléjük. Legalább is papíron. Ha jobban belegondolsz, a pontokért sokszor többet kifizetsz, mintha bemennél, és pont nélkül vennéd meg az áhított ajándékot. Hiszen például egy focilabda is 5-6 ezer forintba kerül pontok által, míg sokszor, ha csak simán megveszed.

Persze ezek a marketingfogások leginkább a gyerekeket célozzák, és gyakran be is találnak.

Gyűjtsd a matricát! Vagy mégse?

Sok esetben számodra nagyon drága dolgokat is megszerezhetsz gyűjtőmatricás kuponokkal. Az persze más kérdés, hogy mennyit költöttél, míg az összes matrica bekerült a füzetedbe. Mire megszerzed az áhított terméket, rádöbbensz: kis spórolással, matricagyűjtés nélkül is megvehetted volna.

Külföldön sok minden másként csinálnak

Hazánkban még gyerekcipőben jár a kuponozás. Hiszen a kuponok nem vonhatóak össze, nem használhatók fel több termékre. Ebben külföldön mérföldekkel előttünk járnak. Ott gyakrabban megéri a kedvezményekre vadászni. Amerikában bármennyi kupont összevonhatsz, felhasználhatsz egy adott termékre, és szinte mindenre találhatsz akciót, legyen az ruházat vagy akár élelmiszer. Sőt, néhány boltban még az is megeshet, hogy a pénztáros mosolyogva közli: a vásárlás során annyit takarítottál meg kuponokkal, hogy még ők fizetnek neked. Ez nálunk azért nem igazán fordulhat elő!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?