LEHÚZÁS

Még mindig sokan bedőlnek a régi átverésnek

Ma is egy régi, de új köntösbe bújtatott átverés hódít hazánkban, a váratlan csomagküldés. Ha te is bedőlsz neki, hosszú és veszteséges hónapok elé nézel.
  • Szerző: Ripost

Azt hiszed, ma már biztonságban vagy a csalókkal szemben? Nem veszed fel a telefonod, ha ismeretlen számról hívnak. A pénzedet a bankban tartod. Már a PIN-kódodat sem hordod a tárcádban. Vannak azonban olyan csalók, akiknek nem kell még a telefonszámod sem.

Ma már egyszerűen megszerezhetők az adataid. Szinte minden internetes oldalon elkérik a neved és a címed. Sokszor már egy boltban sem vásárolhatsz anélkül, hogy ne kérjék el az adataid.

Erre utaznak a csalók is. Ha megvan a lakáscímed, akkor elvesztél. Most figyelj, ilyenkor sem a rablóktól vagy épp a lakásfeltöréstől kell félned a legjobban,

hanem a váratlanul érkező, és nem megrendelt csomagokról.

Mit rejt a csomag

A Teszt és Piac Fogyasztóvédelmi Egyesület szerint bárki kaphat termékmintákkal csomagot. Ezek sokszor visszakereshetetlen címekről vagy esetleg postafiókcímről érkeznek. Persze az is lehet, hogy épp te rendeltél egy létező cégtől terméket még pár évvel ezelőtt. Most azonban ismét küldenek, - pusztán figyelmességből - egy újabb adag terméket.

Mit kezdj a csomaggal

Sokan a sarokba dobják a csomagot - akár felbontották, akár nem -, azzal a mondattal, hogy ez engem nem érdekel. Ennél rosszabbat azonban nem is tehetnél! Hiszen a feladó épp erre vár. Ha nem küldöd azonnal vissza a csomagot – bár ez is pénzbe kerül –, akkor pár nap múlva érkezhet egy kedves kis sárga csekk, amiben egy számodra ismeretlen, és felettébb nagy összeg van feltüntetve.

Ha már csekket is kaptál

Ilyen esetben is érdemes az egész csomagot és a csekket is visszaküldened a feladónak. Akkor se rémülj meg, ha beszéltél már a csomag küldőjével telefonon, ugyanis lehet, hogy

a vonal túlsó végén egy csengő hangú diszpécser próbál meggyőzni arról, hogy fizetned kell. Sőt, megeshet, hogy behajtóval fenyeget.

Mit tehet a jog

A jó hír, hogy ebben az esetben  a jog teljes mértékben a fogyasztót védi. Tehát a nem megrendelt árut nem kell kifizetned semmilyen körülmények között! A fenyegetőzés pusztán a megfélemlítés része. Akkor se fizess, ha esetleg ténylegesen rendeltél valamit az adott cégtől régebben, azonban ők még továbbra is küldözgetnek neked csomagokat! Jó, ha tudod, nem neked kell lemondani a további megrendelést.  Jogilag a cég feladata, hogy megkérdezze írásban, kérsz-e még a termékükből.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?