LEHÚZÁS

Már Szálasit is hamisítják

Jó üzleti érzékkel megáldott hamisítók a Szálasi-féle pengők piacra dobásával próbálnak maguknak minél több pénzt termelni. Ötven-száz forintot érő tömegcikkből egy néhány perces mûvelettel több ezer forintot érő régipénz-különlegességet lehet előállítani.
  • Szerző: Ripost

 

Hamis Szálasi-féle 100 pengősök megjelenése várható a régipénzpiacon – jósolja a kínálatot jól ismerő gyűjtő. A valódira megszólalásig hasonlító bankók kétféleképpen keletkezhetnek. Egyrészt vannak korabeli hamisítványok, másrészt – kiszolgálva a hamis pénzekre specializálódott gyűjtőket – napjainkban is készülnek ritkaságnak beállított, különböző trükkös bankók.

 

 

 

Indul a pénznyomda

 

A hamis pénzek ismerőjének számító Baranyi Attila, aki több fórumon felszólal a piac tisztaságáért, a közelmúltban felfigyelt rá, hogy az egyik hirdető portálon megjelent 40 ezer forintért egy eredetinek mondott 100 pengős nyomólemezt. Baranyi véleménye szerint a nyomólemez új gazdája hamarosan piacra fog dobni néhány „ritkaságot”, darabonként 10-20 ezer forintért. Korabeli papírra könnyen szert tehet a pénznyomdász, mert a 40-es évek pengőiből 100 forint körüli áron jó tartásfokú darabokat lehet kapni. A címlet lemosása után rendelkezésre áll a korhű papír, indulhat a pénznyomda.

 

Rongálás és hamisítás

 

Nem árt azonban fejben tartani, hogy az ötven évnél régebbi numizmatikai tárgyak műkincsnek minősülnek. Rongálásukat a törvény bünteti.

Újkeletű hamis pénzek is gyakran felbukkannak a bolhapiacokon és a netes hirdetésekben. Ezek viszonylag egyszerű módzserrel készülnek.

 

 

A valódi, de értéktelen pengőt, vagy második világháborús német márkát hamis, vagy valódi pecséttel, felülbélyegeznek. Így lehet az 50-100 forintos értékű bankóból egy perc alatt több ezret érő „ritkaságot” csinálni.

 

Korabeli műanyag pecsét

 

A felülbélyegzéshez szükséges valódi, vagy annak látszó hadi pecséteket 4-5 ezerért kapni. A műanyagból készült, önfestős segédeszköz jóval olcsóbb. Ha ilyet kínálnak, akkor nem érdemes megkérdezni, hogy korabeli-e...

 

És ezeket olvastad már?