LEHÚZÁS

Lilára festi a vizeletet a tegnap betiltott életveszélyes tea!

Magas szennatartalma miatt azonnali intézkedéssel vonták be a filteres kiszerelésû gyógyteát az EU 15 tagországában, így Magyarországon is. Szívmûködési zavart, kegyetlen hasmenést, izomgyengeséget okozhat. Lilára festi a vizeletet! Terheseknek különösen veszélyes!
  • Szerző: Ripost

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szombaton adta ki a közleményt, melyből kiderül: a riasztás pénteken érkezett az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors veszélyjelző rendszerén (RASFF).

A thaiföldi eredetű szenna tartalmú terméket

Ranong márkajelzéssel, háromféle variációban (alma, krizantém, zöld tea) egy holland nagykereskedőn keresztül hozták forgalomba a tagállamokban.

Az érintett termékeket (Ranong Herbal Infusion Green tea, Ranong Herbal Infusion Chrysanthemum és Ranong Herbal Infusion Appel tea) a fogyasztók visszavihetik a vásárlás helyére.

Mint írták, a szenna növény hatóanyagának értéke - amelyet a dán hatóság mért a teakeverékben - többszörösen meghaladja az emberi egészséget veszélyeztető mennyiséget.

Még tart a vizsgálat. A hatóság arra kéri a fogyasztókat, hogy akár üzletben, akár webáruházon keresztül vásároltak az érintett termékből, azt ne fogyasszák el.

A szenna Indiában, Arábiában élő, 1-1,5 m magas növény, a cserje megszárított levelét és termését gyógyászati célokra alkalmazzák, hatóanyagainak köszönhetően erős hashajtóként használják. Egy közkedvelt gyógynövényes oldalon ezeket az információkat találtuk a szennáról:

HATÓANYAGOK

A növény egészségre gyakorolt jótékony hatása a benne található szennozidoknak köszönhető, melyek 3-5%-ban vannak jelen a levelekben és a termésben. E vegyületek hatására a megemésztet táplálék gyorsabban halad végig a beleken, a széklet pedig puhább lesz. A szenna további fontos hatóanyagai közé tartoznak a csersavak, az ásványi anyagok és a nyálka.

ALKALMAZÁS

A szenna termése és levele fokozza a bélmozgást, meggátolja a víz és a nátrium felszívódását a  vastagbélben; makacs székrekedés esetén hatékony hashajtó szer. A szennát egykor a menstruációs vérzés szabályozására használták, valamint orsóférges és cérnagilisztás fertőzés ellen. Alkalmazása ellenjavallott aranyér és bélelzáródás esetén, a havi vérzés időszakában, továbbá terhesség és szoptatás idején.

FONTOS!

A szennát kizárólag akkor szabad használni, ha más hashajtó szerekkel nem sikerül eredményt elérni. A növény vegyületei erősen hatnak a szervezet víz- és elektrolit-háztartásra: a fokozott kálium-veszteség eredményeként szívműködési zavar, izomgyengeség, bélnyálkahártya-irritáció és újbóli székrekedés léphet fel.

A szenna kúraszerű alkalmazása esetén a vizelet lilára vagy pirosra színeződhet.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?