LEHÚZÁS

Jó üzlet a börtön!

Napi 8000 forintunkba kerül egy fogva tartott elítélt. A helyek zsúfolásig megteltek, új börtönökre van szükség. Az önkormányzatok pedig sorban állnak a biztos bevételt hozó lehetőségért.
  • Szerző: Ripost

Sok ember sokba kerül

Magyarországon ma több, mint 18000 ember ül börtönben - pontosabban: a büntetési fokozattól függően fogházban, börtönben és fegyházban. Csakhogy ez a 18 ezer ember hivatalosan 13 ezer férőhelyen osztozik, ami azt jelenti, hogy a börtönök kihasználtsága 140%-os.

Ezért lehetséges, hogy az elítéltek közül többen a Strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordultak, ami a napokban kimondta: a fogságban lévők körülményei a zsúfoltság miatt olyan rosszak, hogy az már

embertelen vagy megalázó bánásmódnak minősül.

Eddig hat esetben ítéltek meg kártérítést a raboknak: ők 3400 és 26000 euro (azaz kb. 1 és 8 millió Ft) közötti összeget kapnak, de ennél sokkal több per várható.

Ehhez képest

Egy rab napi tartási költsége 2200 Ft, de ha az ételen és a ruházkodáson kívül ebbe beleszámolunk mindent, azaz a büntetés-végrehajtási dolgozók bérét, az épületek fűtését-világítását és még ezer dolgot, akkor egy rab napi 8000 forintjába kerül az államnak – vagyis nekünk. Azaz a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának tájékoztatása szerint

144000000 Ft, tehát csaknem másfél milliárd forint megy el a rabokra, naponta!

Nem csoda, ha az államnak nem éri meg, hogy normális körülmények között éljenek az elítéltek, még akkor sem, ha odabent kötelező dolgozni és a rabok keresményéből 450 Ft-ot levonnak a költségekre.

Jó üzlet?

A helyzet ellen persze próbál tenni az állam: úgynevezett PPP-rendszerben, azaz magántőke bevonásával eddig két börtön épült Magyarországon: egy Szombathelyen, egy pedig Tiszalökön.
Itt nemcsak az építkezést, de a fenntartást is magáncég végzi, de magát a börtönt természetesen a BV működteti.
A magáncégnek tehát mindenképpen megéri:  olyan, mintha egy szállodát építene vagy üzemeltetne, csak éppen a vendégekkel nem neki kell foglalkoznia és a folyamatos teltház is garantált. Nem csoda, hogy a legutóbbi, tavasszal kiírt pályázatra  40 önkormányzat ajánlott fel telket.

forrás: MTI és BvOP

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?