LEHÚZÁS

Indul a nyári betörési szezon! 5 tipp betörők ellen

Nyáron szinte mindenki elutazik rövidebb, hosszabb időre nyaralni, a telekre vagy meglátogatni a rokonságot. Ekkor a ház, lakás üresen marad, és ez kiváló alkalom a betörőknek. Összeszedtünk 5 tippet, amivel sikeresen védekezhetsz a betörések ellen.

Időzített kapcsoló

Ha különböző időpontban fel- lés lekapcsolódik a világítás, akkor az önmagában elrettentheti a betörőt.

Érdemes beszerezni néhány időzítős kapcsolót, amivel beprogramozhatjuk, mikor kapcsolódjon fel a világítás, vagy szólaljon meg a TV, rádió.

1000 forint körül kapható ilyen készülék, és megvásárolható bármelyik barkácsboltban.

Rendeljük a taxit egy utcával lejjebb!

Ha a betörő azt látja, hogy nagy csomagokkal beszállunk egy taxiba, ne adj isten hallja, hogy miről beszélünk, akkor biztos, hogy meg fogja próbálni kirabolni a házat. Ha nincs gyanús ember a környéken, akkor sem lehetünk nyugodtak, hiszen például Budapesten, a XI. kerületben nemrég kiderült: a környék kedvenc taxisa jelentette a betörő társának, ki és mikor hagyta el az otthonát.

Érdemes 1-2 sarokkal arrébb rendelni a taxit, így nem tudják meg, hogy melyik lakásból jöttünk ki.

Hanyagoljuk a közösségi médiát!

Manapság minden kikerül a Facebookra. Hol lakunk, merre járunk, milyen értékeink vannak otthon. Legtöbbünk már a reptéren becsekkol, hogy merre utazik és a kommentekből az is kiderül, mikor jön majd haza. Próbáljunk minél kevesebb infót kiírni, de ha nem bírjuk megállni, akkor állítsuk be, hogy csak a közeli ismerősök lássák.

 

Jó a nagyi a háznál

Fontos, hogy a postaláda mindig ki legyen ürítve. Nem árt, ha valaki a függönyöket is elhúzza, behúzza néha, vagy időközönként felveszi a telefont. A két leggyakoribb módszer a lakás ellenőrzésére, hogy a betörő odatelefonál, és ha soha nem veszi fel senki, akkor egyértelműen üres a lakás. Ugyanez a helyzet a teli postaládával.

Ha hosszabb ideig vagyunk távol, érdemes arra az időre odaköltöztetni a nagymamát, vagy egy megbízható rokont, barátot.

Ha senki nem tud ebben segíteni, akkor kérjük meg a legmegbízhatóbb szomszédot, ürítse ki a leveles ládát.

Riasztó, kamera, távfelügyelet

Ha a betörő azt látja, hogy riasztóval van védve a ház, esetleg egy kamera is fel van szerelve, sőt kint van egy távfelügyelettel foglalkozó cég matricája, biztos, hogy nem fogja megpróbálni kirámolni a házat.

 A távfelügyeleti rendszer kiépítése 40 000 forint körül mozog, a kivonulás kb. 5000/ alkalom.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?