LEHÚZÁS

Elszálltak az albérleti díjak. Holnap kezdődik a második menet

Harmadával drágultak két év alatt a fővárosi bérlakások. 2014-ben megállt a kivándorlás az agglomerációba; vonzóbb munkalehetőségek vannak és ma este a felvételi ponthatárok ismeretében az első éves főiskolások, egyetemisták is megkezdik a lakáskeresést a kampuszok környékén.
  • Szerző: Ripost

Budapesten két év alatt 36 százalékkal drágultak a bérlakások. Több ok miatt kell egyre mélyebben a zsebbe nyúlni annak, akinek nincs pénze saját lakásra, más városban kap munkát, vagy tanulás miatt költözik távolabbra.

Ma este eldőlnek az egyetemi felvételi ponthatárok és a szerencsés nyertesek lakásvadászatra indulnak az egyetemi városokban.

Kevesebben vágynak a Várba

Ötven százaléknál nagyobb áremelkedés zajlott le 2012 és 2014 között Budapesten az Erzsébetvárosban, ennél 10 százalékkal szerényebb emelkedés történt az V. kerületben, míg a hagyományosan exkluzív helynek számító Várnegyed csak harmadik a sorban. A fővárosi átlagot a XIII. és a II. kerület 30 százalékos drágulása mérsékli valamelyest.

Megindult a visszaáramlás

A durva áremelkedés okait vette sorra a portfolio.hu é a következő megállapításokra jutott: a kereslet növekedéshez a fővárosban a lakosságszám növekedése járult hozzá.

Az évezred első tíz évében Budapestről folyamatos elvándorlás apasztotta a lélekszámot. 2011-ben 50 ezerrel laktak kevesebben a fővárosban, mint 2001-ben. 2014-ben az agglomerációba való kivonulás megállt, sőt visszafordult és év végén 15 ezerrel laktak többen, mint egy évvel korábban.

 

Más híradások arra hívják fel a figyelmet, hogy az elmúlt években Budapesten alig épültek új lakások. Fordulat e tekintetben idén várható. A vidéki diákok csak korlátozottan juthatnak kollégiumi szobához, hiszen kollégiumok sem épülnek.

Csábít az Airbnb

A statisztikák szerint a fővárosban a munkalehetőségek is jobbak, mint korábban, a közelmúltban pedig sok lakástulajdonos a hosszabb távú bérbeadás helyett a turistákra kezdett fókuszálni a nagyobb bevétel reményében. Ezt a folyamatot erősíti egy, a taxis piacot felkavaró Uber-hez hasonló netes lakásközvetítő szolgáltatás, az Airbnb. A portfolio.hu szerint itt már több mint 5000 lakást hirdetnek a tulajdonosaik a Magyarországra látogató turisták számára.

Ezeket a folyamatokat erősíti a hagyományosan augusztusban tetőző diákroham. Az egyetemi városokban, jellemzően közel a kampuszokhoz, vagy tömegközlekedéssel jól megközelíthető helyeken augusztus második felében, szeptember elején már csak szerencsével lehet kiadó lakást találni.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?