LEHÚZÁS

Egekben az albérletárak! Elmondjuk, miért!

Budapest világvárosnak számít, már ami az albéretek árait illeti. Több oka is van, hogy nem találsz pecót!
  • Szerző: Ripost

Az Otthontérkép   adatai szerint két év alatt közel 40%-kal drágultak a kiadó lakások Budapest belső kerületeiben, ami horror, különösen annak fényében, hogy az egyetemi hallgatók most fognak lakhatás után nézni az egyetemek környékén.

Az albérlet díjak megugrására többféle magyarázatot is adnak az elemzők: egyrészt megfordult a tendencia – akik eddig kiköltöztek az agglomerációba, azok kezdenek inkább visszajönni  belvárosba. A portfolio.hu  cikke szerint 2014-ben már 17000-rel többen költöztek be a városba, mint ahányan elmentek.

A fiataloknak nincs más lehetőségük

A pályakezdőknek jellemzően nincs pénzük saját lakásra és a válság miatt a szülők sem tudják támogatni őket a vásárlásban. A fiatalok ugyanakkor számításba veszik azt is, hogy egy jobb állásajánlat miatt könnyebben mozdulnak - azaz költöznek át más városba vagy más országba -, ha albérletben élnek.

Külföldiek vettek ki egy csomó lakást

A külföldiek is felfedezték maguknak Budapestet: az egyik legnépszerűbb apartmankereső oldalon, az Airbnb-n már 5000 budapesti lakást hirdetnek , ami azt jelenti, hogy ennyivel kevesebb jelenik meg a hosszú távra kiadó lakások piacán.

Hol keress inkább?

A megoldást sokan abban látják, ahogy Berlinben oldották meg a kérdést: ott törvényben maximalizálták a kiadható albérletek árait. Budapest ettől ugyan még messze van, de aki most keres lakást, annak érdemes inkább a most kevésbé népszerű, külső kerületekben szétnéznie.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?