LEHÚZÁS

Brutálisan megdrágul a csoki!

Nem nyelik le a csokigyártók a kakaóbab további drágulását. Emiatt a csokoládé bolti árának emelkedésére, illetve a táblák rohamos zsugorodására kell felkészülni.
  • Szerző: Ripost

Az áremelés, úgy tűnik, elkerülhetetlen. Az ok prózai: egy év óta folyamatosan drágul a kakaóbab ára az árutőzsdéken. Ugyanis világszerte egyre több csoki fogy, ám a kakaó termőterületet nem lehet a végletekig növelni. Emiatt immár egy éve folyamatosan nő a kakaó ára, amit nem tudnak többé lenyelni a csokoládégyártók – idézi a napi.hu az Euromonitor kutatóintézet jelentését.

Arra kell az édesszájúaknak készülniük, hogy rövidesen drágábban tudják megvenni kedvenc csokijukat.  Nem csodálkoznánk, ha a gyártók kisebb táblákat hoznának forgalomba a régi árakon. Az áremelésnek ezt a burkolt formáját jól ismerjük, tejtermékeknél, sörnél és más élelmiszereknél is egyre gyakrabban tapasztalhatjuk.

Zsugorodó táblák

A Financial Times előrejelzése szerint az sem kizárt, hogy a csomagoláson fognak spórolni a csokigyárak: de előfordulhat az is, hogy a pucér csokit esetleg nagyobb kiszerelésben egyszerűen csak bezacskózzák. Ez a trükk azonban visszaüthet, hiszen az ínyecek sokszor a díszes papírhoz is ragaszkodnak.

A szemtelen szobalány esete

Az elemzők azt sem tartják kizártnak, hogy a legnagyobb csokigyártók kakaóbab ültetvényeket kezdenek vásárolni és így próbálják kézben tartani a legfontosabb alapanyag árát. Olyan ez, mint amikor a sértett milliomos megveszi a szállodát, hogy kirúghassa a szemtelen szobalányt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?